Sănătate
Cum știi că ai cheag la plămâni? Paramedic din Cluj: „Există mulți factori de risc: sarcina, anticoncepționale, Covid” VIDEO
Paul Oargă, paramedic din Cluj-Napoca, împărtășește o nouă intervenție pe SMURD și ne spune cum putem să ne dăm seama dacă avem un cheag la plămâni, mai des întâlnit în „era Covid-19”.
Cum știi că ai cheag la plămâni? Paramedic din Cluj: „Există mulți factori de risc: sarcina, anticoncepționale, Covid” VIDEO
Paramedic pe SMURD Cluj și medic rezident la ATI, Paul Oargă are și un canal de YouTube în care publică videoclipuri de la intervențiile cu ambulanța.
De această dată, medicul clujean ne explică ce înseamnă trombembolismul pulmonar și cum îl identificăm. Mai exact, ne spune cum să ne dăm seama dacă avem cheag la plămâni:
„Cazul care urmează să îl vedeți este vorba despre o suspiciune de trombembolism pulmonar. Ce este trombembolism pulmonar? Este un cheag de sânge care se formează în sistemul venos, în vene, atenție, și călătorește fie de la nivelul picioarelor, cel mai des de la nivelul picioarelor, către inimă și apoi în circulația pulmonară și produce probleme la nivelul plămânilor”, a spus dr. Paul Oargă.
Factori de risc pentru cheag la plămâni
Cheagul la plămâni poate apărea din diverse motive, între care se numără și infecția cu Covid-19 în prezent:
„Se tot vorbește acum, în era Covid-19, de tromboză și trombembolism. Într-adevăr, infecția cu Covid-19 crește riscul de a dezvolta tromboză sau trombembolism, dar nu este singurul factor de risc. Mai avem: obezitatea, fumatul, sarcina, consumul de anticoncepționale, dar avem și deshidratarea”, a spus dr. Oargă.
La începutul videoclipului paramedicul spune cât de dificil este uneori pentru echipa de salvare să ajungă la destinația potrivită:
„Încă de la începutul cazului avem probleme cu găsirea adresei. Strada nu era pe GPS. În momentul în care am ajuns în fața imobilului, intrarea nu se făcea prin față, ci prin spate. Ce-ar fi fost mult mai simplu să ne fi așteptat cineva acolo și să ne îndrume. Nu uita, dacă ai sunat la 112 ține mereu telefonul aproape ca să putem lua legătura cu tine.”
Cât de importantă e infecția Covid în această situație?
În timpul intervenției, pacientul spunea că nu poate să respire de două ore, că are o durere în piept și o tromboză la picior de doi ani.
Pe lângă acest lucru, o infecție cu Covid-19 recentă putea să joace un rol important:
„Pacientul avusese în trecut o tromboză venoasă profundă. Era un factor de risc în plus care ne ridica această suspiciune. Ne interesa dacă pacientul a avut recent Covid-19 din două motive: risc crescut de evenimente tromboembolice și șansa să fi avut din nou Covid-19 la două săptămâni după infecție era foarte mică”, a spus Oargă.
Pacientul avea în casă antibiotice pentru că „a răcit”. Dr. Paul Oargă a explicat că pentru infecții virale nu este bine să ne administrăm antibiotice: „Infecțiile virale cum sunt răcelile, cum este gripa, cum este și Covid-ul nu se tratează cu antibiotice. Tratamentul cu antibiotic este pentru bacterii. În momentul în care vorbim despre o suprainfecție bacteriană, atunci asociem și infecției virale antibiotice. Dar dacă nu este suprainfecție bacteriană nu dăm niciodată antibiotice la infecții virale: răceli, grijă, Covid-19... Nu.”
Într-un final, bărbatul a fost transportat la spital unde s-a dovedit că nu avea cheag la plămâni ci „nevralgie intercostală”. „Pacientul a fost transportat în siguranță la spital unde s-a infirmat suspiciunea de trombembolism pulmonar. Nu era vorba nici despre un infarct miocardic. Diagnosticul final a fost de nevralgie intercostală. A plecat acasă cu un tratament anti-inflamator”, a spus Oargă.
CITEȘTE ȘI: