Sănătate

Încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu Omicron. Posibile cazuri și în Cluj

Ca urmare a procesului săptămânal de evaluare pre-screening a probelor pozitive COVID-19, MedLife a anunţat încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron dintr-un lot de 175 de probe selectate.

Încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu Omicron. Posibile cazuri și în Cluj Încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu Omicron. Posibile cazuri și în Cluj

 

 


Compania MedLife anunță sâmbătă, 8 ianuarie, încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron dintr-un lot de 175 de probe selectate în mod aleatoriu de la de la pacienți din mai multe orașe din țară, confirmați cu virusul SARS-CoV-2 prin test PCR. Acestea urmează să fie confirmate prin secvențiere.

 


Cele 137 de cazuri suspecte de infectare cu Omicron provin din Cluj – 68, București – 37, Timiș - 22 și Brașov -10. 

Conform reprezentanților companiei, numărul cazurilor positive de Omicron de pe loturile studiate a crescut de la 35% la 78% într-o săptămână.


Acum două săptămâni nu aveam nicio suspiciune de infectare cu tulpina Omicron pe lotul analizat la momentul respectiv, săptămâna trecută mai mult de o treime dintre probe au fost suspecte și ulterior confirmate prin secvențiere, iar acum am ajuns la aproape 80% dintre probe cu probabilitate de Omicron. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta și atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt. Nu e deloc suprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României și ne așteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susținut în această direcție”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.

„Este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic”

Reprezentanții MedLife anticipează că în perioada imediat următoare numărul infectărilor raportate zilnic va crește alarmant din cauza contagiozității ridicate a noii tulpini, putând să ajungă chiar la 50.000 de cazuri/zi în două săptâmâni în condițiile unei testări adecvate.


„Așa cum am anticipat încă de anul trecut, valul 5 al pandemiei va lovi România la jumătatea lunii ianuarie, când ne vom confrunta, din nou, cu zeci de mii de infectări zilnic. Practic creșterea pe care o raportăm astăzi este rezultatul direct al interacțiunilor de Crăciun și a numărului mare de români care s-au întors acasă de sărbători. Urmează să vedem o creștere și mai accelerată determinată de petrecerilor organizate în noaptea dintre ani, creștere care va fi potențată și de intensificarea activității școlare. 

Având în vedere evoluția extrem de dinamică pe care o înregistrăm deja în ceea ce privește prevalența tulpinii Omicron pe loturile evaluate pre-screening este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic în următoarele două săptămâni, în condițiile unei testări adecvate. Și atenție, dat fiind faptul că cifrele raportate oficial sunt de cel puțin 5 ori mai mici (aspect pe care l-a demonstrat și studiul nostru privind evaluarea gradului de imunizare la nivel urban) sunt șanse mari să înregistrăm în mod real 250.000 cazuri pe zi în următoarele 2 săptămâni. În acest fel, se produce o imunizare în masă accelerată, iar la începutul lunii februarie numărul cazurilor ar putea începe să scadă.


Însă, important este cum se face această imunizare în masă și care vor fi efectele: cât de mare va fi presiunea pe sistemul de sănătate, câte cazuri grave se vor înregistra, câte decese. Iar aici schema de vaccinare completă și mai ales, booster-ul, vor face diferența. E clar că șansele ca fiecare dintre noi să intre în contact cu această tulpină sunt foarte mari, depinde, însă, cât de pregătiți suntem pentru această întâlnire și cum vom ieși din ea”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Până astăzi, în România au fost confirmate pozitiv 295 de cazuri de infectare cu varianta Omicron.

 

CITEȘTE ȘI:

Cât va dura valul 5 al pandemiei în România? Șefa INSP: „Minim două luni va dura”

Octavian Jurma, avertisment despre tulpina Omicron: „Mă tem însă că Omicron este mai degrabă un cal troian decât un virus obișnuit”

Valul Omicron al Covid-19 rămâne o amenințare pentru copii. Medic: „Impactul deschiderii școlilor se va vedea de săptămâna viitoare”

abonare newsletter