Politică

Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj): „Legea privind pensiile magistraților, o reformă necesară”

Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă ce aduce modificări esențiale în domeniul pensiilor de serviciu. Printre susținătorii proiectului se numără și deputatul PSD Remus Lăpușan, care a subliniat importanța acestor măsuri pentru echilibrarea sistemului de pensii.

Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj): „Legea privind pensiile magistraților, o reformă necesară” | Foto: Remus Lăpușan Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj): „Legea privind pensiile magistraților, o reformă necesară” | Foto: Remus Lăpușan

 

 


Camera Deputaților a adoptat miercuri, 23 aprilie 2025, Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu

 


„Actul normativ, inițiat de PSD, alături de partenerii de coaliție, aduce modificări importante în cadrul angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca scop corectarea dezechilibrelor față de sistemul public de pensii, prin reducerea diferențelor dintre pensiile de serviciu și cele din sistemul public bazat pe contributivitate”, a declarat deputatul Remus Lăpușan.

Principalele măsuri adoptate includ:


  • Creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, care va fi aplicată din anul 2026, la atingerea vârstei standard de 65 de ani.
  • Magistrații şi personalul de specialitate juridică, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Până la adoptarea acestei propuneri legislative, cuantumul net al pensiei se raporta la venitul net avut în ultima lună de activitate, și nu la indemnizația de încadrare. 
  • De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, magistrații şi personalul de specialitate juridică cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcții. 

„Am votat pentru adoptarea acestui proiect care reprezintă un angajament ferm pentru echitate socială și responsabilitate fiscală. Este un pas necesar în direcția unei reforme sustenabile și corecte a pensiilor de serviciu”, a transmis deputatul Remus Lăpușan.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj): „Salut decizia Comisiei Europene de aprobare a proiectelor de investiții pentru producția de materii prime strategice în România”

Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj): „Trebuie să luăm măsuri eficiente și responsabile pentru a împiedica apariția febrei aftoase în România”

Ultimele Stiri
abonare newsletter