Social

A fost atins pragul de 8 miliarde de oameni pe planetă! India și China, cele mai populate țări ale lumii

De astăzi suntem, oficial, 8 miliarde de oameni pe Pământ, la numai 11 ani după ce a fost depășit pragul de 7 miliarde.

A fost atins pragul de 8 miliarde de oameni pe planetă! FOTO: Captură ecran worldometers.info A fost atins pragul de 8 miliarde de oameni pe planetă! FOTO: Captură ecran worldometers.info

 

 


 

Marți, 15 noiembrie, populația lumii a trecut, oficial, pragul de 8 miliarde de oameni. Omenirea a atins această bornă istorică la numai 11 ani după ce a depășit pragul de 7 miliarde. De la apariția speciei noastre, Homo sapiens, a durat 300.000 de ani până când numărul locuitorilor planetei a ajuns la un miliard, ceea ce s-a întâmplat în jurul anului 1804, potrivit ONU. Această creștere fără precedent se datorează creșterii treptate a duratei de viață a oamenilor, datorită îmbunătățirii sănătății publice, nutriției, igienei personale și a medicinii. 


 

De acum înainte, creșterea ar putea începe să încetinească. Ar putea dura 15 ani până când vom fi 9 miliarde de oameni pe Pământ, iar 10 miliarde - abia în 2080, arată calculele. În momentul de față, jumătate din populația lumii trăiește în doar 7 țări: China, India, SUA, Indonezia, Pakistan, Nigeria și Brazilia. În curând, populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei: 1,43 miliarde de locuitori are  China și 1,38 - India.


ONU: „O piatră de hotar”

Momentul reprezintă „o piatră de hotar în dezvoltarea umană”, arată Organizația Națiunilor Unite.

„Această piatră de hotar este un prilej de a sărbători diversitatea și progresele, luând în același timp în considerare responsabilitatea comună a umanității față de planetă”, transmite ONU.


Țările cu cele mai ridicate niveluri de fertilitate tind să fie cele cu cel mai mic venit pe cap de locuitor, arată studiile specialiștilor. Prin urmare, în timp, creșterea demografică mondială s-a concentrat din ce în ce mai mult în rândul celor mai sărace țări din lume, majoritatea din Africa Subsahariană. În aceste țări, o creștere demografică rapidă și susținută poate zădărnici realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), care rămân cea mai bună cale a lumii către un viitor fericit și sănătos.

Chiar dacă creșterea demografică amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului, creșterea veniturilor pe cap de locuitor este principalul motor al modelelor de producție și de consum nesustenabile. Țările cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor și cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră tind să fie cele în care venitul pe cap de locuitor este mai mare, nu cele în care populația crește rapid.


Îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris de limitare a creșterii temperaturii globale, concomitent cu realizarea ODD-urilor, depinde în mod esențial de reducerea modelelor de producție și de consum nesustenabile. Cu toate acestea, o creștere mai lentă a populației pe parcursul mai multor decenii ar putea contribui la atenuarea acumulării în continuare a daunelor aduse mediului în a doua jumătate a secolului actual, mai transmite ONU.

Cum a evoluat populația lumii?

În urmă cu jumătate de secol, pe planetă erau mai puțin de jumătate din populația actuală: în 1970, 3,7 miliarde de oameni erau în viață, după ce pragul de 1 miliard de oameni se estimează că ar fi fost atins pentru prima oară în 1804. Așadar, populația planetei a crescut într-un ritm exponențial în ultimele două secole, creștere ce va încetini pe parcursul următoarelor decenii.

Evoluția populației lumii în ultimii 70 de ani. Sursa: worldometers.info

Pragul de 7 miliarde de oameni a fost atins în 2010, după ce în 1998 fusese atins pragul de 6 miliarde de oameni. 11 ani mai devreme, în 1987, populația lumii trecea pragul de 5 miliarde de oameni, iar în 1974 - pe cel de 4 miliarde. În 1960 se depășea pragul de 3 miliarde de oameni și fix 30 de ani mai devreme, cel de 2 miliarde. Primul miliard de oameni a fost atins în 1804.

În funcție de distribuția pe glob, continentele Asia și Africa sunt cele mai populate, urmate de Europa, America Latină, America de Nord și Oceania.

Distribuția populației lumii pe regiuni. Sursa: worldometers.info

CITEȘTE ȘI:

România îmbătrânește. Populaţia rezidentă a fost de 19,038 milioane locuitori, la 1 ianuarie 2022

abonare newsletter