Social
Clujul va avea un adăpost pentru victimele violenței domestice. Noul centru social, realizat în doi ani de zile
În Cluj-Napoca urmează să fie construit un adăpost pentru victimele violenței domestice.
Adăpost pentru victimele violenței domestice, imagini randate/Foto: primariaclujnapoca.ro
Consilierii locali au aprobat vineri în ședința ordinară un proiect ce prevede construirea unui adăpost pentru victimele violenței domestice la Cluj-Napoca. Este vorba de o investiție de 32.7 milioane lei, bani de la bugetul local și alte surse.
Proiectul a trecut cu 24 de voturi „pentru”.
„Un centru care repet ne pune pe linia dreaptă a modernității și a dimensiunii europene, așa cum este firesc să avem un adăpost pentru victimele violenței domestice”, a declarat Emil Boc în cadrul ședinței.
În prezent, în județul Cluj funcționează două adăposturi pentru victimele violenței domestice, însă niciuna nu se află pe raza municipiului Cluj-Napoca.
La nivelul municipiului, din anul 2019 funcționează un centru pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acesta este un centru de consiliere unde victimele violenței domestice primesc sprijin din punct de vedere social, psihologic și juridic.
CITEȘTE ȘI:
S-a inaugurat primul centru pentru combaterea violenţei în familie din Cluj-Napoca
„De-a lungul anilor, în acest centru au fost asistate victime ale violenței domestice, după cum urmează:
- 2019 – 53 de beneficiari
- 2020 – 102 beneficiari
- 2021 – 72 de beneficiari
- 2022 – 83 de beneficiari, victime ale violenței domestice
În cazul în care victima are nevoie de adăpost, acesteia îi este facilitat accesul în unul din cele două adăposturi din structura DGASPC Cluj”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi votat de Consiliul Local.
Un nou adăpost pentru victimele violenței domestice, la Cluj
Primele demersuri pentru realizarea unui nou adăpost pentru victimele violenței domestice datează din 2021, când a fost încheiat contractul pentru studiul de fezabilitate.
Noul adăpost, care beneficiază de un termen de realizare de doi ani de zile, va fi realizat în municipiul Cluj-Napoca și va include servicii sociale cu posibilitate de cazare în cele 14 apartamente preconizate pentru investiție.
Cele două spații vor dispune de cantină, spații de luat masa, spații de întâlnire și recreere (consiliere, educare, terapie, etc), iar curtea va avea spații verzi și loc de joacă pentru copii. Din motive de protecție a victimelor, adresa viitoarei locații nu este publică. Terenul pe care se va realiza investiția este în suprafață de 3.000 de metri pătrați.
CITEȘTE ȘI:
Violența domestică în România: actul sexual cu un minor și violul, cel mai des întâlnite infracțiuni, după lovire
„Scopul realizării acestui serviciu social constă în prevenirea și combaterea violenței domestice prin asigurarea de găzduire pentru o perioadă de timp determinată, recuperare și îngrijire, consiliere juridică, psihologică și suport emoțional, consiliere psihosocială pentru în vederea depășirii traumei și adaptării la o viață activă pentru realizarea inserției sociale, profesionale, familiale a victimei violenței domestice”, se arată în motivarea proiectului.
Anul trecut, 1.277 de infracțiuni privind violența în familie au fost raportate numai în județul Cluj. Victimele au cerut aproape 700 de ordine de protecție.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: