Social

Suntem cei mai săraci din UE! Un român din cinci nu-și permite să mănânce carne o dată la două zile!

Românii sunt prea săraci să îşi permită o masă care să conţină carne sau peşte o dată la două zile, potrivit datelor Eurostat.

Românii, prea săraci să îşi permită o masă care să conţină carne sau peşte o dată la două zile | Foto: pixabay.com Românii, prea săraci să îşi permită o masă care să conţină carne sau peşte o dată la două zile | Foto: pixabay.com

 

 


Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau echivalentul vegetarian o dată la două zile, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de situaţia din 2022, arată datele publicate vineri de Eurostat.

 


Românii nu îşi permit o masă adecvată

În rândul statelor membre, cel mai mare procent al persoanelor care nu îşi permit o masă adecvată se înregistra în România (23,3% din populaţia totală, în creştere de la un nivel de 22,1% în 2022), urmată de Bulgaria (19,9%), Slovacia (17,8%) şi Ungaria (14,7%). La polul opus sunt Cipru şi Portugalia, unde doar 1,3%, respectiv 2,3% din populaţia totală nu îşi permite o masă adecvată.

CITEŞTE ŞI
Aproape 4 milioane de români, afectați de sărăcie și excluziune socială, în 2023. Deprivare materială severă în rândul tinerilor și persoanelor vârstnice.

În rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie, ponderea celor din UE care nu îşi permiteau o masă adecvată era de 22,3% în 2023, în creştere cu 2,6 puncte procentuale comparativ cu situaţia din 2022.


Această diferenţă între populaţia totală şi cea expusă riscului de sărăcie, în termeni de capacitate de a-şi permite o masă adecvată, este vizibilă şi în rândul statelor membre UE. Cea mai mare pondere a persoanelor în risc de sărăcie care nu îşi permiteau o masă adecvată se înregistra în 2023 în Slovacia (45,7%), Ungaria (44,9%), Bulgaria (40,2%) şi România (40%). În cazul României însă, ponderea a scăzut de la 43% în 2022, până la 40% în 2023.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Situație alarmantă. Românii, cei mai expuși riscului de sărăcie din UE.

România pe primul loc la SĂRĂCIE în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. Fără bani pentru facturi, chirie sau cheltuieli neașteptate

abonare newsletter