Social

Unul din cinci europeni, expus riscului de sărăcie. În România, 35% dintre angajați lucrează pe salariu minim, venit ce nu acoperă coşul de consum minim pentru un trai decent.

Date îngrijorătoare cu privire la condițiile de trai: anul trecut, o sută de milioane de europeni erau expuşi riscului sărăciei sau excluziunii sociale. În România, mai bine de o treime dintre români sunt angajați cu salariul minim, adica au un venit insuficient pentru un trai decent.

Riscul sărăciei şi excluziunii sociale rămâne ridicat pentru europeni. În România, 35% dintre angajați lucrează pe salariu minim|Foto: ec.europa.eu Riscul sărăciei şi excluziunii sociale rămâne ridicat pentru europeni. În România, 35% dintre angajați lucrează pe salariu minim|Foto: ec.europa.eu

 

 


Preşedintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Vasco Alves Cordeiro, a subliniat la începutul acestei săptămâni necesitatea consolidării politicii de coeziune a UE şi, alături de aceasta, a luptei contra sărăciei şi excluziunii sociale, cu care mulţi europeni se confruntă zilnic.

Riscul sărăciei şi excluziunii sociale rămâne ridicat pentru europeni 

„Chiar şi anul trecut, o sută de milioane de europeni erau expuşi riscului sărăciei sau excluziunii sociale. Unul din cinci”, a avertizat Vasco Alves Cordeiro, preşedintele Comitetului European al Regiunilor (CoR).


CITEȘTE ȘI: 
România, țara cea mai afectată de sărăcie din UE. 1 din 5 români suferă de deprivare materială și socială gravă.

Un element cheie al politicii de coeziune constă în diminuarea riscului de sărăcie şi excluziune social, îmbunătăţirea standardelor de viaţă şi accesul la oportunităţi pentru grupurile vulnerabile. 

Totuşi, milioane de europeni continuă să se confrunte în prezent cu aceste dificultăţi, conform datelor privind riscul sărăciei sau excluziunii sociale (AROPE) pentru câteva state europene.

Conform Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), în 2023 aproximativ 94,6 milioane de persoane din UE erau expuse riscului sărăciei sau excluziunii sociale, echivalentul a aproximativ 21% din populaţie. Criza costului vieţii, inflaţia şi criza energetică, precum şi extinderea deficitului de locuinţe şi impactul războiului din Ucraina sunt printre motivele pentru rate ridicate AROPE.


România, printre țările cele mai expuse sărăciei

Datele Eurostat arată că rata AROPE în România în 2023 s-a situat la 32% din populaţie - cea mai ridicată rată din UE - adică şase milioane de persoane.

Conform reprezentanţilor Confederaţiei sindicale naţionale române Cartel Alfa: „aproape 80% din persoanele cu dizabilităţi nu câştigă suficient pentru a-şi permite o vacanţă, şi 35% din angajaţi au salariul minim garantat, care încă nu acoperă coşul de consum minim pentru un trai decent”.


CITEȘTE ȘI: 
În România, 1 copil din 5 nu merge la școală. Foamea și sărăcia scad performanțele

Spre exemplu, potrivit oficiului european de statistică, în Bulgaria, 30% din populație era expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale în 2023.

În Grecia, populaţia expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale, pe baza datelor din 2023, se ridica la 26,1% din populaţia ţării (peste 2,6 milioane de persoane).


În Franța, 20,4% din populaţie era expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale, anul trecut.

România înregistrează printre cele mai mari rate în privința sărăciei și excluziunii sociale, comparativ cu alte state europene precum Grecia, Bulgaria, Franța, Slovenia și Spania. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Situație alarmantă. Românii, cei mai expuși riscului de sărăcie din UE.

Peste 4 milioane de români, afectați de sărăcie și excluziune socială, în 2022. Deprivare materială severă în rândul tinerilor și persoanelor vârstnice

Ultimele Stiri
abonare newsletter