Social
Statistică alarmantă! 1 din 8 femei din lume este agresată sexual înainte de vârsta de 18 ani.
Peste 370 de milioane de fete și femei din întreaga lume au fost victime ale violului sau agresiunii sexuale în timpul copilăriei sau adolescenței.
1 din 8 femei din lume este agresată sexual înainte de vârsta de 18 ani | Foto: depositphotos.com
Peste 370 de milioane de fete şi femei din întreaga lume, sau una din opt, au fost violate sau agresate sexual înainte de vârsta de 18 ani, a atenţionat joi agenţia ONU pentru copii, UNICEF, într-un raport ce apare în ajunul Zilei Internaţionale a Fetelor, marcată pe 11 octombrie.
Acest număr se ridică la 650 de milioane, sau una din cinci, luând în calcul şi formele „non-contact” de violenţă sexuală, cum sunt abuzul online sau verbal, notează UNICEF în raportul său, despre care afirmă că este primul la nivel global pe această temă.
1 din 11 bărbați, victime ale violului
Deşi cele mai afectate sunt fetele şi femeile, şi un număr de 240 până la 310 milioane de băieţi şi bărbaţi, sau unul din 11, au fost victime ale violului sau agresiunilor sexuale în copilărie, mai constată raportul.
„Nivelul acestei încălcări a drepturilor omului este copleşitor şi a fost greu de stabilit complet din cauza stigmatizării, a provocărilor presupuse de cuantificare şi a investiţiilor limitate în colectarea datelor”, menţionează UNICEF.
Raportul, care este publicat cu puţin înainte de prima Conferinţă ministerială globală consacrată opririi violenţelor asupra copiilor prevăzută să aibă loc luna viitoare în Columbia, scoate în evidenţă nevoia urgentă de intensificare a măsurilor pe plan global, inclusiv prin înăsprirea legislaţiei şi prin a-i ajuta pe copii să recunoască şi să raporteze violenţele sexuale, arată UNICEF.
Potrivit studiului, violenţa sexuală nu cunoaşte graniţe geografice, culturale şi economice, dar cel mai mare număr de victime sunt înregistrate în Africa subsahariană - 79 de milioane de fete şi femei, sau 22% din totalul populaţiei feminine au trăit asemenea experienţe. Pe locul doi figurează Asia de est şi sud-est, cu 75 de milioane, sau 8% din total.
Urmează, în ordine, conform estimărilor UNICEF, Asia centrală şi de sud, cu 73 de milioane, sau 9%, Europa şi America de nord, cu 68 de milioane, sau 14%, America Latină şi zona Caraibelor, cu 45 de milioane, sau 18%, şi Africa de nord şi Asia de vest, cu 29 de milioane, sau 15% din total. Oceania, cu 6 milioane de victime, este regiunea cea mai afectată ca procent, 34%.
CITEȘTE ȘI:
Clujean condamnat la 7 ani de închisoare pentru racolarea și șantajarea unei minore. Daune morale de 150.000 lei
Riscul acestor violenţe creşte la 1 din 4 minori în „circumstanţe fragile”, de exemplu în zone cu instituţii slabe, forţe de menţinere a păcii ale ONU sau cu numeroşi refugiaţi, mai conchide raportul.
Directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell, a calificat violenţele sexuale împotriva copiilor „o pată pe conştiinţa noastră morală”.
Aceste violenţe „provoacă o traumă profundă şi de durată şi vine frecvent din partea unor persoane pe care copilul le cunoaşte şi în care are încredere, în locuri unde ar trebui să se simtă în siguranţă”, subliniază ea.
UNICEF mai notează că majoritatea violenţelor sexuale suferite în copilărie se întâmplă în cursul adolescenţei, mai ales între vârstele de 14 şi 17 ani, iar victimele au un risc sporit să sufere şi de boli cu transmitere sexuală, abuz de substanţe şi probleme de sănătate mintală.
„Impactul creşte şi mai mult când copiii amână dezvăluirea acestor experienţe sau păstrează secretul”, menţionează UNICEF.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: