Social

80% dintre tinerii din mediul rural vor să meargă la facultate. Unul din trei se teme că familia nu are resurse financiare pentru a-l susţine.

Tinerii din mediul rural vor să meargă la facultate, însă se tem că familia nu are suficiente resurse pentru a-i susţine, potrivit unui studiu realizat de World Vision România.

80% dintre tinerii din mediul rural vor să meargă la facultate | Foto: World Vision România 80% dintre tinerii din mediul rural vor să meargă la facultate | Foto: World Vision România

 

 


80% dintre tinerii din mediul rural vor să meargă la facultate, potrivit datelor World Vision România.

 


În anul 2023, 43% din populația Uniunii Europene în vârstă de 25-34 de ani avea studii superioare, în creștere cu 1% față de anul 2022, conform unui raport publicat de Eurostat, arată sursa citată. 

Potrivit aceluiaşi raport, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata tinerilor cu studii superioare. Doar 23% dintre tinerii din România care se încadrează în intervalul de vârstă 25-34 de ani au absolvit o formă de învățământ superior, situându-se la aproape jumătatea mediei europene. 


Ce spun tinerii din mediul rural despre accesul la facultate

80% la sută dintre tinerii din mediul rural vor să meargă la facultate, însă unul din trei se teme că familia nu va avea suficiente resurse financiare pentru a-l susţine pe durata facultăţii. 

Peste 10% dintre studenţi se confruntă cu dificultăţi financiare în ceea ce privește cheltuielile pentru transport, materiale educaționale, îmbrăcăminte și alimente.


World Vision România a demarat proiectul „Vreau la facultate” în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai în luna martie 2023, având ca scop oferirea unui pachet educațional complex pentru studenți. Necesitatea proiectului “Vreau la facultate” a venit ca răspuns la nevoia absolvenților de liceu din mediul rural de a fi sprijiniți în continuare la universitate.

CITEŞTE ŞI
„Vreau la facultate.” 100 de studenți din medii vulnerabile, ajutați să termine cursurile la UBB Cluj

Beneficiarii programului „Vreau la facultate” sunt studenți din mediul rural și periurban, înscriși în anul II, ciclul de studii universitare de licență la Universitatea Babeș-Bolyai, selectaţi pe baza unor criterii de vulnerabilitate


În cadrul proiectului 78 de studenți au participat la diverse workshop-uri, 60 de studenţi au beneficiat de îndrumarea unui mentor dedicat şi 78 de studenţi au primit sprijin financiar pentru a-și continua studiile.

Copiii din mediul rural nu au ieșit niciodată din satul lor

Aproape jumătate dintre adolescenții din mediul rural afirmă că nu au fost niciodată într-o tabară de vară la munte și patru din zece spun că n-au făcut niciodată o drumeție pe munte. 

Mai mult decât atât, peste o treime dintre respondenți nu au fost nici în concediu cu familia la munte sau la mare.

CITEŞTE ŞI
Studiu îngrijorător. Mulți dintre copiii din mediul rural nu au ieșit niciodată din satul lor.

Cifrele unui studiu realizat de World Vision România arată o realitate tristă. Mulți dintre copiii din mediul rural nu au ieșit niciodată din satul lor, iar adolescenții se simt singuri vară, de multe ori preocuparea lor fiind îngrijirea gospodăriei.

Un sfert dintre respondenți au spus că se simt singuri sau se plictisesc în vacanța de vară.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alarmant! Peste 80% dintre copiii din mediul rural nu participă la activităţi sportive în afara orelor de la şcoală.

Generația cu cel mai mare grad de absenteism la Bacalaureat. Peste jumătate dintre elevii înscriși în anul 2012 în clasa a I-a NU au promovat examenul.

În România, 1 copil din 5 nu merge la școală. Foamea și sărăcia scad performanțele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter