Social

Tot mai mulți europeni fac economie la mâncare pentru a-şi putea permite plata ratelor. Românii, nevoiți să se împrumute pentru a face față cheltuielilor în creștere.

În ultimul an, mai mult de unul din zece europeni a fost nevoit să facă economie la mâncare şi la produsele de bază pentru a-și plăti ratele.

Europenii sunt nevoiți să facă economie la mâncare pentru a-şi putea permite plata ratelor. Românii, săraci dar mulțumiți |Foto: monitorulcj.ro Europenii sunt nevoiți să facă economie la mâncare pentru a-şi putea permite plata ratelor. Românii, săraci dar mulțumiți |Foto: monitorulcj.ro

 

 


Sondajul consumatorilor, realizat pe mii de participanți, a constatat că în ultimele 12 luni, costurile locuințelor au crescut în medie cu 54% în Europa. 

CITEȘTE ȘI: 
Record național: Cât îi costă pe clujeni visul unei locuințe proprii

Mai mult de o treime dintre europeni (37%) au spus că, deși și-au putut acoperi costurile locuinței, au rămas fără bani. Aproape o cincime (19%) au admis că au dificultăți în a trăi din salariu până la sfârşitul lunii, potrivit datelor New Housing Trend Report 2024, citate de Hotnews.ro


Economie la mâncare, pentru rate

Pentru a acoperi costurile în creștere ale locuințelor, 80% dintre participanții la sondaj au spus că au început să-și reducă cheltuielile.

CITEȘTE ȘI: 
Unul din cinci europeni, expus riscului de sărăcie. În România, 35% dintre angajați lucrează pe salariu minim, venit ce nu acoperă coşul de consum minim pentru un trai decent.

În medie, familiile europene cheltuiesc 38 la sută din venit acoperind chirii sau rate la casă și facturile de utilități, cele mai mari procente fiind măsurate în Slovenia (43%) și Portugalia (42%).


Aproximativ 40% dintre cei chestionați au redus cheltuielile pentru vacanțe și articole de lux.

De asemenea, aproximativ 16% dintre repondenți au spus că au redus cheltuielile pentru alimente, procentul cel mai mare (26% ) înregistrându-se în Austria și Finlanda, potrivit sursei citate. 


Românii, nevoiți să se împrumute pentru a acoperi cheltuielile în creștere

În plus, 15% dintre europeni spun că, pentru a face față creșterii costurilor cu locuința, au fost nevoiți să se împrumute. Această tendință este mai marcantă în Turcia (32%), Bulgaria (22%) și România (20%).

CITEȘTE ȘI: 
România, țara cea mai afectată de sărăcie din UE. 1 din 5 români suferă de deprivare materială și socială gravă.

Aproximativ o treime dintre cei care au contractat împrumuturi au ales să-și finanțeze costurile locuinței cu carduri de credit, în timp ce un procent mai mic (27 la sută) a apelat la rude și prieteni pentru fondurile necesare. Un sfert dintre cei chestionați au recurs la descoperitul de cont și tot cam atâția (un sfert) au ales să contracteze împrumuturi bancare negarantate.


Aproape jumătate (48 la sută) dintre respondenții din Europa au spus că se așteptau ca într-un viitor incert, costurile locuințelor să crească în continuare în următoarele 12 luni.

Românii, săraci dar mulțumiți

Cu toate acestea, în ciuda preocupărilor legate de costurile locuințelor, Țările de Jos și România sunt cele mai satisfăcute de situația lor locativă, 84% dintre persoanele chestionate spunând că sunt mulțumite. În aceste țări, rata de proprietate este relativ ridicată, ceea ce poate explica acest rezultat.

CITEȘTE ȘI: 
România, țara tinerilor șomeri. Peste 23% din cei cu vârsta de până la 24 de ani nu muncesc.

În medie, 76% dintre europeni sunt mulțumiți de locuinţele lor. 
La cealaltă extremă se află cetățenii din Malta, Republica Cehă, Slovenia, Ungaria, Turcia, Grecia și Irlanda.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Record național: Cât îi costă pe clujeni visul unei locuințe proprii

România, cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi din UE: 74,8%

Ultimele Stiri
abonare newsletter