Social
Aproape jumătate dintre copiii de la sate trăiesc în familii în care banii abia ajung de la o lună la alta. Fără venituri salariale, peste 42% dintre gospodării depind de ajutoare sociale și pensii.
Aproape jumătate (48%) dintre copiii din mediul rural trăiesc în familii în care banii abia ajung de la o lună la alta sau nu ajung nici pentru strictul necesar în România anului 2024.
România anului 2024: Aproape jumătate dintre copiii din mediul rural trăiesc în familii în care banii abia ajung de la o lună la alta sau nu ajung nici pentru strictul necesar|Foto: pexels.com
Potrivit unui amplu studiu despre situaţia copiilor de la sate, publicat marți de World Vision Romania, aproximativ 864.000 de copii din mediul rural trăiesc în familii afectate de sărăcie, aspect ce se reflectă asupra parcursului educațional și dezvoltării emoționale a minorilor.
Alimente pe datorie și dificultăți în acoperirea nevoilor de bază
Astfel, 38% dintre familiile de la sate au fost în situaţia de a renunţa la cumpărarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte copiilor.
CITEȘTE ȘI:
Doi din zece copii sunt triști în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru că își văd părinții stresați din cauza banilor
„Peste 42% dintre gospodăriile din mediul rural cu copii nu au venituri salariale şi depind de venituri din ajutoare sociale, pensii sau surse neregulate de venit. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care costul standard lunar pentru întreţinerea unui copil (în afara cheltuielilor de îngrijire, educaţionale şi de sănătate), calculat la nivelul eşantionului studiului citat mai sus, este de 595 lei pe lună”, susţin autorii studiului.
Din păcate, mulţi dintre părinţi se confruntă cu dificultăţi de a acoperi nevoile de bază ale familiei:
*38% dintre gospodăriile cu copii din rural (aproximativ 310.000 de gospodării în care trăiesc 692.000 de copii) au cumpărat alimente pe datorie în ultimul an,
*58% dintre gospodării nu au cheltuieli pentru produse cosmetice pentru copii şi *29% dintre copii nu folosesc produse de igienă, potrivit sursei citate.
Aproape 20% dintre copii au un părinte plecat la muncă în străinătate
„De aceea, mulţi dintre adulţi sunt nevoiţi să lucreze în străinătate: 19% dintre copiii din mediul rural - aproximativ 348.000 de copii - au un adult din gospodărie plecat la muncă în străinătate la momentul studiului", arată World Vision România.
Educația copiilor, marcată de sărăcie
Totodată, dificultăţile financiare ale familiei se reflectă în parcursul educaţional al copiilor.
CITEȘTE ȘI:
Peste 40% dintre copiii din mediul rural nu au obținut o medie peste 5 la Evaluarea Națională. Elevii nu au suficiente rechizite şi nu sunt ajutaţi la teme.
„De exemplu, 3 din 10 părinţi din comunităţi marginalizate nu şi-au trimis copiii la grădiniţă în ultimul an pentru că nu au avut bani pentru hainele necesare copilului. Aproximativ două treimi dintre copiii de vârstă şcolară din mediul rural (62%) sunt implicaţi în activităţi lucrative, iar 4 din 10 copii de gimnaziu (41%) nu doresc să meargă la liceu, ci să se angajeze, să lucreze în familie sau să urmeze un curs de calificare", potrivit studiului realizat de World Vision România.
De altfel, România continuă să se numere printre ţările Uniunii Europene cu cele mai mici salarii minime brute pe economie, condiție în care salariul minim net nu acoperă nevoile pentru un trai decent. Potrivit oficiului european de statistică, în România, mai bine de o treime dintre români erau angajați anul trecut cu salariul minim, adică aveau un venit insuficient pentru un trai decent.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: