Social
Ordin de la Rutieră: pe Albac nu se doarme!
Câteva sute de familii din Cluj nu au voie să doarmă noaptea, pentru că pe șeful Serviciului Poliției Rutiere Cluj, cms. șef Lucian Bob, îl doare-n spate de ei.
Doar așa se explică faptul că, de dragul liniștii din timpul zilei, când poate dormi tihnit în propriul birou, „fluierașul șef” al Clujului a decis să-și bată joc de somnul locuitorilor de pe străzile Albac, Brâncoveanu, Padiș, Rășinari, Azuga și încă câteva, obligați prin «avizul Poliției Rutiere» să suporte un șantier nesfârșit noapte de noapte.
Muncitorii încep să lucreze când cei de pe străzile respective ar dori să se odihnească, adică la ora 22.00, iar tot spectacolul audio ţine până dimineaţa la 6.00: fluierături, picamere, excavatoare, încărcat-descărcat nisip, sunet de motoare, claxoane. Potrivit calendarului, şantierul ar trebui să se încheie în 30 iulie, dar coşmarul clujenilor de pe Albac şi celelalte străzi nu se va încheia la acea dată deoarece acum se fac lucrări pe partea cu numerele pare, iar apoi începe “distracţia” pe partea cu numerele impare.
De ce lucrează noaptea
Responsabilii direcţi pentru nesomnul şi nervii clujenilor sunt angajaţii Primăriei şi ai Poliţiei Rutiere. Primăria a dat autorizaţie pe baza unui aviz al Poliţiei Rutiere. “Este vorba despre autorizaţia nr. 824 din 09.07. pentru spargerea străzii, a trotuarelor şi zonelor verzi. Este emisă de Primărie pe baza avizului de la Poliţie care permite desfăşurarea lucrărilor pe timp de noapte între orele 22.00 -06.00”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Lucrările trebuie executate în intervalul 14-24 iulie şi refacerea zonei trebuie realizată în perioada 21-30 iulie.
Poliția Primăriei, neputincioasă
Pentru că lucrările au fost avizate de Rutieră numai în intervalul 22.00-06.00, Poliția Primăriei nu are nicio putere. Decât, eventual, să-i roage pe „rromii lopătari” să înjure mai încet, căci despre încărcat-descărcat cu excavatorul în autobasculante moloz și asfalt în mod sigur nu se poate „în liniște”. Frustrarea funcționarilor Primăriei se vede și din reacție telefonică a ofițerului de serviciu care, luni noaptea, în jurul orei 1.30, i-a replicat unui clujean: „Și ce credeți că pot face eu din biroul ăsta?!”.
Doar DSP-ul îi poate sancţiona
Reprezentanţii Poliţiei Rutiere nu şi-au prezentat, marţi, punctul de vedere cu privire la aprobarea lucrărilor pe timp de noapte. Sorin Precup, purtătorul de cuvânt a precizat că este în concediu, reporterul Monitorul de Cluj fiind redirecţionat către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj. Aceştia au promis că vor reveni cu poziţia Poliţiei Rutiere pe parcursul zilei de miercuri.
Conducerea Gărzii de Mediu a subliniat că în acest caz ei nu pot sancţiona pe nimeni pentru gălăgia din timpul nopţii. “Dacă este gălăgie, noi nu putem face nimic. Noi verificăm doar dacă au autorizaţie de construcţie. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) poate verifica situaţia din acest punct de vedere”, a declarat Bogdan Costea, directorul Gărzii de Mediu Cluj.
Reprezentanţii DSP Cluj nu şi-au prezentat nici ei opinia cu privire la acest caz. Dorina Duma, directorul DSP a afirmat că este în concediu şi nu poate declara nimic cu privire la situaţia de pe Albac. Mihai Moisescu, directorul adjunct al instituţiei nu a putut fi contactat.
Analfabeții cu lopeți, responsabili de soarta viitorilor studenți. Sau nu!
Șantierul pică foarte prost și pentru tineri, pentru că e în mijlocul perioadei de admitere la facultate, când viitorii studenți fie învață noaptea, fie ar dori să se odihnească înaintea unor examene deloc ușoare. De care depinde viitorul lor.
Oricum, șefilor din Poliție nu le pasă de această problemă, în definitiv partea cu „școala” nu e punctul lor forte. Poți da la lopată sau fluiera (a pagubă) și fără prea multă școală.
Imaginea Poliției Rutiere se numește Augustin Căpâlnaș
Avizul pare a fi dat de un polițist cu o lipsă totală de respect față de cetățenii pe care ar trebui să-i ajute, nu să-i aducă în pragul disperării. Dar acest lucru nu trebuie să ne mire. În afara unor avize cel puțin dubioase și a unor abuzuri strigătoare la cer, prin ce s-a remarcat Poliția Rutieră? Printr-un polițist - Augustin Căpâlnaș - care a condus 23 de ani fără permis de conducere! Mai mult chiar, a fost ofițer responsabil cu educația rutieră, calitate în care a participat chiar la emisiuni de televiziune, unde le explica șoferilor și pietonilor cum să se comporte în trafic.
Cine l-a protejat pe Căpâlnaș? Nimeni altul decât actualul șef al IPJ Cluj, chestorul Tudor Grindean, un polițist șters, fără realizări deosebite, fără merite de niciun fel, poate singurul său merit în carieră fiind coloana vertebrală extrem de flexibilă în fața superiorilor politici.