Social

UPDATE - La presiunea clujenilor, chemarea câinelui în mod repetat nu va fi sancționată

Primăria Cluj-Napoca avea în plan amendarea proprietarilor de câini care își strigă patrupedul prea tare, deși animalele nu au pot fi purtate decât în lesă și cu botniță în majoritatea locurilor din oraș.

Primarul Emil Boc a precizat miercuri dimineața că multe din prevederile controversatului regulament privind circulația și plimbarea câinilor pe spațiul public au fost propuse de asociația Nuca Animal Welfare. Potrivit conducerii Primăriei, regulamentul care a fost în dezbatere publică în luna mai are la bază propunerile venite din partea asociației Nuca.

Una dintre cele mai controversate prevederi din regulament era cea care proprietarul unui câine putea fi sancționat dacă își chema câinele în mod repetat și cu o tonalitate prea ridicată. Boc a anunțat, miercuri, că respectivul articol din regulament a fost eliminat. “În 6 august facem dezbaterea publică cu privire la regulamentul pentru câini, la ora 15.00. În urma multiplelor sugestii, recomandări pe care le-am primit din partea proprietarilor, nu se mai regăsește în viitorul regulament acea prevedere prin care erai sancționat pentru chemări repetate ale câinelui cu tonalitate ridicată. Propunerea pe care colegii mei au inclus-o a venit din partea asociației Nuca Animal Welfare care ne-a înaintat o propunere de regulament consistentă și din acel regulament a fost preluată propunerea. Fac această precizare ca să nu se creadă că Primăria a aplicat-o așa peste noapte. Consider că ea nu trebuie inclusă în viitorul regulament”, a declarat primarul.


Boc a mai spus că nu este o măsură rea, dar tot timpul va fi interpretată această prevedere și pot să apară abuzuri. “Mergem pe ideea bunului simț”, a conchis primarul.

UPDATE - Asociaţia Nuca: unele obligaţii au fost scoase din context

Reprezentanţii asociaţiei Nuca Animal Welfare au precizat că în momentul în care au prezentat Primăriei respectivul regulament, acesta era un document unitar, armonios, dar pe parcurs specialiștii din Primărie nu au ținut cont de toate propunerile astfel că au apărut unele obligații scoase din context. În această categorie se numără și prevederea legată de amendarea proprietarului care își strigă câinele în mod repetat, pe un ton ridicat.


“S-au propus un număr minim de spaţii/zonă (cartier), cu o suprafaţă minimă şi nişte amenajări minime, dreptul de a fi însoţiţi de câine peste tot în oraş, dreptul de a circula cu mijloacele de transport în comun, dreptul de a nu fi continuu hartuiţi de persoanele care au fobie de câini etc. Între acestea, era obligaţia de a păstra liniştea publică, de a nu striga după câine. Fapt care, în propunerea noastră, făcea sens deoarece a striga după câine presupune că acel câine e liber. Liber de botniţă şi lesă. Deci are voie fără lesă şi botniţă, cu condiţia de a asculta comenzile”, au declarat reprezentanții asociației Nuca Animal Welfare.

Aceștia au adăugat că scoase din context, aceste “obligaţii de bun simţ” nu îşi găsesc locul în acel regulament “încropit de un serviciu al Primăriei, de către nişte funcţionari care habar nu au de ce înseamnă un câine de companie”. “Au făcut un regulament, nici măcar nu a fost o propunere elaborată de toate direcţiile responsabile: spaţii verzi, direcţia tehnică etc. pe care voiau peste noapte să-l propună ca şi HCL”, au mai spus reprezentanții Nuca Animal Welfare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter