Social
Din toamnă, elevii vor învăţa din manuale digitale
Cadrele didactice consideră că elevii din mediul rural vor avea de suferit după ce vor fi introduse manualele digitale.
Ne modernizăm pe zi ce trece, tehnologia avansează din ce în ce mai mult, iar nici manualele şcolare nu mai sunt ce au fost... Începând cu anul şcolar 2014-2015, hârtia va fi înlocuită cu tablete, ipad-uri sau laptop-uri, ceea ce îi va obliga pe copii să-şi petreacă mai mult timp în faţa aparatelor electronice.
Primii copii care vor beneficia de aceste manuale digitale sunt elevii claselor a I-a şi a II-a. Unii profesori nu sunt de acord cu introducerea acestor tipuri de manuale.
Profesor: Cum vor învăţa elevii din mediul rural?
Cadrele didactice spun că procesul de învăţare va fi foarte dificil pentru copiii care locuiesc în mediul rural şi pentru care calculatorul şi internetul reprezintă un lux.
“Nu suntem în totalitate de acord cu introducerea manualelor online. Ne gândim la elevii care trăiesc în mediul rural şi la cum vor avea ei acces la aceste manuale. Asta în condiţiile în care în unele zone nici măcar nu există internet. Pentru ei ne facem griji căci le va fi foarte dificil să înveţe”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, liderul Sindicatul Liber al Invăţământului Preuniversitar Clujean, Maria Lucia Cojocaru.
Manualele digitale vor putea fi accesate online, pe platforma www.manuale.edu.ro. Platforma va conţine o aplicaţie software dedicată, care va cuprinde, într-o bibliotecă virtuală, variantele online ale manualelor şcolare pentru toate disciplinele şi modulele de pregătire. Ele vor cuprinde atât conţinutul celor tipărite cât şi exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări.
Licitaţii cu scandal
Licitaţia pentru achiziţionarea manualelor noi a stârnit controverse în nenumărare rânduri. Procesul de achiziţie a manualelor şcolare noi pentru clasele I şi a II-a, destinate anului şcolar 2014 - 2015, a fost lansată la 8 martie de Ministerul Educaţiei Naţionale. La sfârşitul lunii aprilie, Federaţia Editorilor din România şi SC Grand Media Print SRL au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care vizau documentaţia privind procedura de atribuire a manualelor realizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din cadrul ministerului.
Contestaţiile au fost respinse, decizia CNSC fiind contestată de Federaţia Editorilor din România şi SC Grand Media Print SRL la Curtea de Apel Bucureşti. În 2 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv, ca nefondate, plângerile împotriva deciziei CNSC privind documentaţia de atribuire a manualelor.
Recent,nouă oferte de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a au fost selectate de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei. În viitorul imediat apropiat urmează să se aleagă oferte pentru alte şapte discipline, între care Limbă modernă şi Religie.
Când vor ajunge manualele în şcoli?
Conform reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, noile manuale (atât în format clasic cât şi în format digital) vor ajunge în şcoli până la data de 15 septembrie. România se află printre primele ţări europene care implementează manualele digitale, care vor fi disponibile şi online.