Social
Alba-neagra cu manualele digitale
Elevii clujeni, care sunt în clasele a I-a şi a II-a, riscă să înveţe şi în acest an şcolar după vechile manuale concepute în urmă cu zece ani.
În urmă cu câteva luni, autorităţile anunţau cu surle şi trâmbiţe că elevii claselor primare vor învăţa, începând din acest an, din manuale digitale şi că vor fi printre primii copii din Europa care vor avea această ocazie. Mai e puţin până începe şcoala, iar de manuale digitale nici nu poate fi vorba.
Licitaţiile în ceea ce priveşte desemnarea firmei care să se ocupe cu distribuirea acestor manuale s-au organizat cu întârziere, iar după ce au avut loc s-au iscat scandaluri pe această temă.
Unele firme au contestat licitaţia, iar acum soarta manualelor digitale se află în mâna angajaţilor Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. În viitorul imediat apropiat, ei urmează să dea un verdict pentru a se decide dacă licitaţia merge sau nu mai departe.
Micuţii, amăgiţi
În 15 septembrie începe un nou an şcolar, iar elevii claselor I-a şi a II-a erau entuziasmaţi că vor învăţa din manuale noi. Acest lucru nu se ştie deocamdată dacă va mai fi sau nu posibil deoarece licitaţia pentru achiziţionarea manualelor şcolare pentru clasele a I – a şi a II-a nu este nici pe departe finalizată.
Licitaţia a debutat în luna aprilie a acestui an, însă a fost amânată până în luna august. După ce într-un final a avut loc, şi a fost desemnată firma câştigătoare, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor au fost depuse 17 reclamaţii prin care se specifică că licitaţia nu a fost organizată într-un mod corect.
Aceste reclamaţii sunt studiate în această perioadă, urmând ca în viitorul imediat apropiat să se dea un verdict. În cazul în care reprezentanţii instituţiei vor da câştig de cauză celor care au depus contestaţii, de manuale noi nu vor beneficia copiii decât anul viitor.
95.000 manuale noi la Cluj
În ceea ce priveşte cărţile din care vor studia elevii claselor a III-a, IV-a, din clasele gimnaziale şi cele liceeale, la Cluj au fost achiziţionate un număr de aproximativ 95.000 de manuale şcolare. Acestea le vor înlocui pe cele care sunt vechi şi nu se mai află în stare bună de utilizare.
“Avem comandate, deci achiziţionate, până în acest moment 94.844 de manuale şcolare. Se înlocuiesc în fiecare an aproximativ 20% din fondurile de manuale pe care le are fiecare şcoală. Aici nu intră manualele de clasa I-a şi clasa a II-a care vor fi trimise minister”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şef a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
Arhitectură, jazz şi fizică
O noutate în programă şcolară din acest an o reprezintă faptul că elevii de clasa a II-a vor fi obligaţi să înveţe noţiuni elementare despre fracţii şi fizică. Nici cei cu un an mai mare nu vor scăpa. Ei vor învăţa noţiuni despre arhitectură şi despre istoria jazz-ului.
Cadrele didactice susţin însă că şcolarii sunt prea mici pentru a studia aceste materii şi că nu este necesar ca ei să fie încarcaţi cu atâta informaţie.