Social

Clujul va avea un centru regional de genetică medicală

Centrul medical va fi înfiinţat în incinta Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Locuitorii din şapte judeţe vor beneficia de noul centru regional de genetică medicală. Acest centru va fi construit cu scopul de a reduce frecvenţa bolilor genetice, dar şi morbiditatea şi mortalitatea infantilă.

Zilele trecute, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care se doreşte construirea a cinci centre regionale de genetică medicală. Unul din cele cinci centre va fi construit în municipiului Cluj-Napoca şi va deservi atât populaţiei din judeţul nostru cât şi celor din Bistrița-Năsăud, Sibiu, Mureș, Covasna, Harghita şi Brașov.


Centrul, destinat pacienţilor cu boli genetice

La Cluj, centrul regional de genetică medicală se va găsi în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii. S-a ales această unitate spitalicească deoarece aici funcţionează în prezent secţia de genetică medicală.

Principalul scop pentru care se doreşte înfiinţarea acestui centru este pentru ca bolile genetice să fie prevenite prin diagnostic prenatal, dar şi pentru ca bolnavii şi familiile acestora să beneficieze de consiliere psihologică.


În acest centru vor fi diagnosticaţi pacienţii cu boli genetice. Ei vor primi tratament terapeutic şi vor fi indemnaţi să urmeze anumite metode prin care se pot recupera. Conform autorităţilor, aceste unităţi vor colabora şi cu compartimentele de obstetrică-ginecologie şi de reproducere umană asistată cu scopul de a limita implicaţiile sterilităţii şi infertilităţii şi de a reduce riscul gravidelor de a naşte copii cu boli genetice prin diagnostic pre-implantatoriu, tehnici de reproducere asistată şi diagnostic prenatal.

Centrul regional de la Cluj va fi condus de un medic şef – medic primar în specialitatea genetică medicală.


8.000 de copii se nasc cu boli genetice

Tot mai mulţi copii se nasc în ultima perioadă cu boli genetice sau care dezvoltă aceste afecţiuni pe parcursul vieţii. Conform unor date statistice, în România se nasc anual aproximativ 8.000 de copii cu boli genetice şi alti 11.000 manifestă o boală determinată sau condiţionată genetic până în vârsta de 25 de ani.

Conform specialiştilor, la ora actuală, se cunosc peste 11.000 de boli determinate sau condiţionate genetic. Cea mai mare problemă la noi în ţară este atât faptul că autorităţile nu s-au preocupat până acum serios de aceste boli genetice şi că există un număr mic de medici specializaţi în acest domeniu. La nivel naţional există doar de 22 de medici primari, 39 medici specialiști și 32 de medici rezidenți de genetică medicală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter