Social

Lucrări de 27 mil. lei în școlile din Cluj-Napoca. Majoritatea sunt proiecte vechi

Anul acesta încep lucrările de modernizare la clădirea în care va fi mutată Școala Ioan Bob. Acum elevii învață într-o clădire retrocedată.

Ca şi în anii precedenţi, în 2015, conducerea Primăriei Cluj-Napoca a întocmit o listă a investiţiilor care vor fi făcute în acest an. La capitolul şcoli, proiecte noi sunt foarte puţine, majoritatea fiind investiţii începute anul trecut. Ceea ce se găseşte pe lista investiţiilor pe 2015 la secţiunea “şcoli” coincide aproape în totalitate cu informaţiile prezentate de primarul Emil Boc în raportul de activitate pe 2014. Cu alte cuvinte, sunt proiectele începute anul trecut. “Primăria municipiului Cluj-Napoca a pregătit documentaţiile necesare unor noi investiţii pentru reabilitarea şi creşterea eficienţei energetice pentru şcolile şi liceele clujene. Astfel, este în faza de licitaţie publică proiectul privind modernizarea şi consolidarea clădirii din str. Memorandumului nr. 22, unde se vor realiza 14 săli de clasă şi două laboratoare, grupuri sanitare, spaţii tehnice, pentru Colegiul Economic Iulian Pop şi Şcoala Ioan Bob”, scrie în raportul primarului. Între timp, licitația a fost adjudecată de TCI Contractor General pentru 5,1 milioane lei, fără TVA.

Elevii de la Școala Ioan Bob învață acum într-o clădire care a fost retrocedată Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia. Anul trecut, Ioan Bîlc, directorul liceului declara că elevii mai pot învăța în respectivul imobil până în 2015, urmând ca elevii să fie mutați temporar într-o clădire de pe Eroilor și apoi pe Memorandumului. Contractul Primăriei Cluj-Napoca cu TCI Contractor General a fost semnat pentru o perioadă de un an.


Modernizarea școlilor cu bani europeni

Anul acesta continuă investițiile începute anul trecut și în cazul altor cinci școli din municipiu. “De asemenea, s-au realizat proiecte pentru 5 instituţii de învăţământ preuniversitar din Cluj-Napoca prin finanţări obţinute din fonduri europene (Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Şcoala „Ion Agârbiceanu”) şi prin fondul de cooperare elveţiano-român (Colegiul Naţional „George Coşbuc” şi Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”). Proiectele prevăzute a fi realizate din fonduri europene au ajuns în faza de licitaţie publică, iar cele din cadrul programului de cooperare româno-elveţian se află în evaluare tehnico-economică la partea elveţiană”, se arată în raportul lui Emil Boc.

Pentru reabilitarea, extinderea și modernizarea Școlii Ion Agârbiceanu sunt prevăzuți 9 milioane lei, pentru Liceul Avram Iancu, 3 milioane lei, pentru Liceul Mihai Eminescu, 6 milioane lei. Colegiul George Coșbuc și Liceul de Muzică vor beneficia de lucrări de reabilitare termică, valoarea investiției fiind de 500.000 lei pentru fiecare din cele două școli.


Două proiecte noi anul acesta

Un proiect nou care va începe anul acesta face referire la supraetajarea corpului C al Liceului Adventist Maranatha. Lucrările costă 700.000 lei.

Potrivit listei investițiilor pe 2015, ar urma să mai fie realizate lucrări de modernizare, extindere, mansardare și la alte școli pentru care vor fi alocați 2,5 milioane lei. Pentru modernizarea centralelor termice în diverse școli vor fi alocați 200.000 lei.    

abonare newsletter