Social

CERT Transilvania devine „Moș Crăciun” pentru 800 de copii din Apuseni și din orfelinate

Sute de copii de la munte din Apuseni, dar și din orfelinatele de pe lângă Cluj, vor primi cadouri de Crăciun. Inițiativa aparține Asociației CERT Transilvania, care luptă împotriva abandonului școlar și stimulează copiii să meargă la școală.

Peste 800 de copii din Apuseni și orfelinate vor primi cadouri de Crăciun. Acțiune contra abandonului școlar, de CERT Transilvania Peste 800 de copii din Apuseni și orfelinate vor primi cadouri de Crăciun. Acțiune contra abandonului școlar, de CERT Transilvania

 

 


Asociația CERT Transilvania desfășoară o acțiune umanitară, împotriva abandonului școlar, care va aduce sute de zâmbete pe fețele unor copii.

 


Este vorba despre acțiunea „Shoebox” prin care donatorii pregătesc cadouri personalizate pentru copiii de la munte din Apuseni sau pentru cei aflați în centre de plasament, de Crăciun.

Oricine poate deveni donator și poate face o faptă bună de sărbători. Tot ce trebuie să facă este să contacteze asociația și să creeze un cadou personalizat. Preluarea, centralizarea și livrarea surprizelor către copiii beneficiari va fi realizată de CERT Transilvania.


Copiii, încurajați să nu abandoneze școala

Pentru a afla mai multe detalii, monitorulcj.ro a luat legătura cu Andreea Apetrei, membru CERT și coordonatoarea proiectului. Andreea ne-a mărturisit că obiectivul acestei acțiuni umanitare este de a încuraja și stimula copiii să meargă la școală și de a reduce rata abandonului școlar.

Acesta este al treilea an în care echipa CERT Transilvania desfășoară acțiunea „Shoebox”. Se dorește oferirea unor cadouri noi și personalizate de Crăciun, așa că donatorii sunt rugați să nu adauge articole de îmbrăcăminte, sau de alt fel, vechi:


„Pentru Asociația CERT Transilvania anul acesta ar fi a treia ediție a acestui proiect. Se intitulează generic Shoebox pentru ca toți donatorii să înțeleagă imediat despre ce este vorba, dar noi vizăm oferirea cadourilor personalizate către copilașii din zona de munte. În sensul că, solicităm de la școlile din zona rurală-montană, din Apuseni cu precădere, listele cu copilașii care frecventează cursurile școlilor, cu vârstă, nume, prenume, gen și furnizăm astfel donatorilor informații concrete”, a spus pentru monitorulcj.ro Andreea Apetrei.

Iarna, dificilă pentru copiii de la munte

Iarna este mult mai dificilă pentru copiii de la munte care sunt nevoiți să se deplaseze câțiva kilometri în frig, ploi și zăpadă pentru a ajunge la școală. Din acest motiv este important ca acești copii să primească un stimulent, dar și un mod de apreciere pentru faptul că se străduiesc, spune Andreea:


„În cutiuța cadou ar fi introduse lucruri noi, pe măsura vârstei și genului copilașului adoptat. De ce am dorit să colaborăm cu școlile, în special de la munte, din zone mai greu accesibile? Pentru a-i încuraja pe copii să nu renunțe la școală. Sunt perioade din an mai dificile, cum încep acum ploile, zăpezile, frigul și e mai greu să parcurgă 3-4 km pe jos către școală. Cu toate acestea, unii dintre ei se străduiesc.

În felul acesta noi vrem să le oferim un stimulent, dar și un mod de apreciere al efortului lor și să vadă că Moș Crăciun îi vede acolo unde sunt și pregătește pentru fiecare în parte câte ceva special”, a declarat Andreea Apetrei.

De la 400 de copii ajutați, la 850

În doar trei ani, echipa CERT Transilvania a reușit să își mărească obiectivul. De la aproape 400 de copii ajutați în prima ediție a proiectului, au ajuns la aproape 850 de copii în prezent, în cea de-a treia ediție:

„În prima ediție am vizat aproape 400 de copilași, iar acum avem aproape 850. E o evoluție mare pentru că au aflat unele doamne educatoare și învățătoare de noi și ne-au atras atenția că sunt și ei acolo în vârf de deal, în vârf de munte și ar aprecia sprijinul. Atunci am făcut tot posibilul ca să-i includem pe lista noastră de beneficiari pentru că, așa cum spuneam, ni se pare important să îi stimulăm cumva și să le arătăm că merită efortul de a continua studiile chiar dacă este mai greu în anumite zone”, a mai adăugat Andreea.

În anul 2020, Asociația CERT Transilvania a reușit să livreze peste 700 de cadouri personalizate, pregătite cu suflet de tot atăția „spiriduși” din Cluj-Napoca. Acele cadouri au ajuns atât la copiii care învață la școlile din inima Apusenilor, cât și la cei care se află în centrele de plasament.

Copiii din orfelinate nu sunt uitați

Nici copiii din orfelinate nu sunt uitați de membrii CERT. Asociația colaborează de ani buni cu două centre de plasament din apropierea Clujului pentru a aduce zâmbete pe fața copiilor de acolo, de Crăciun.

Andreea ne-a mai spus că prin această acțiune, și nu numai, asociația dorește să-i facă pe copii să se simtă integrați, nu uitați:

„Noi colaborăm de mai bine de 6 ani cu Centrul de Plasament din Jibou, din județul Sălaj, unde sunt aproape 95 de copii și cu Centrul de Plasament de la Mănăstirea Dumbrava. Pentru ei avem și niște acțiuni speciale dedicate pe parcursul anului, tot în ideea de a-i păstra oarecum integrați și de a le arăta că sunt luați în seamă, că eforturile lor sunt notate. De asemenea, vrem să îi stimulăm să nu abandoneze și să nu renunțe, nici la școală, nici în general. Ei sunt o categorie aparte și merită susținuți și cu alte ocazii”, a mai adăugat ea.

Ce trebuie să conțină cadoul?

Conținutul cadoului trebuie să fie unul personalizat după vârsta și genul copilului. Fiecare donator primește un copil pentru care să pregătească un cadou.

În pachet, donatorul poate să adauge haine, încălțăminte, articole de iarnă precum fular, căciulă sau mănuși, dar și produse de igienă precum periuță de dinți, pastă sau săpun. Totodată, în cadouri „spiridușii” (donatorii) pot să adauge și dulciuri.

„Donatorii se vor ghida după coordonatele vârstă și gen. Provocarea pentru donatori până la urmă este să se gândească ce s-ar potrivi unui copil de o anumită vârstă. Putem porni de la dulciuri, cărți, rechizite, articole mici de îmbrăcăminte de sezon (fular, căciulă, mănuși) sau articole de igienă (o periuță, pastă de dinți, săpun). Pentru fetele mai mari și altfel de articole. Noi vizăm copiii până în clasa a XII-a, deci este o paletă largă de posibilități. Rugămintea pentru toți donatorii a fost să vină cu lucruri noi, nu hăinuțe sau încălțăminte purtate pentru că acestea se pot dona în alt context și cu alte ocazii, acum ne dorim să fie un Moș Crăciun veritabil. Totul este binevenit, numai să fie nou”, a susținut Andreea.

Cum poți să ajuți?

În prezent, acțiunea se desfășoară bine, dar Asociația CERT mai are nevoie de 200 de donatori pentru a putea trimite cadouri la toți copiii de pe listele de beneficiari.

„Mai avem nevoie de aproximativ 200 de donatori. Eu sunt foarte optimistă. Mai avem puțin timp, dar cu sprijinul vostru și cu sprijinul rețelelor de socializare sperăm să ajungem acolo unde trebuie. Eu sunt convinsă că sunt foarte mulți donatori care vor să facă ceva special de sărbători și noi le oferim contextul organizat și au și certitudinea că gestul lor ajunge exact acolo unde trebuie. Trebuie doar să ne facem un pic auziți și sunt optimistă că vom acoperi și vom adopta toți copiii”, a spus Andreea Apetrei.

Dacă vrei să faci o faptă bună și să fii unul dintre donatori, poți trimite un mesaj pe pagina oficială de Facebook CERT Transilvania, poți scrie un comentariu la postarea asociației despre acțiunea Shoebox sau poți trimite un mesaj pe adresa de e-mail: office@cert-transilvania.ro

CITEȘTE ȘI:

CERT Transilvania, donație de 300 litri de dezinfectant și 4.000 de mănuși pentru ISU Cluj

Crăciunul, stresant pentru părinți. 1 părinte din 6 nu are nici măcar 10 lei pentru a cumpăra un cadou copilului

abonare newsletter