Social
Comunitatea de pe strada Cantonului dispare în flăcări, cu case și familii cu tot
Comunitatea de pe strada Cantonului riscă să dispară în flăcări! Tot mai multe locuințe improvizate de familii care au fost evacuate în trecut sunt distruse în incendii.
Incendiu pe str. Cantonului în data de 29.05.2022 / Foto de Maria Stoica - Căși Sociale ACUM!
Duminică, 29 mai, comunitatea de pe strada Cantonului a trecut prin a doua serie de incendii din această săptămână, când a ars locuința improvizată ridicată în 2010 de o familie evacuată dintr-o locuință retrocedată în anul 2007.
Din fericire, nu au fost victime. Din păcate, este doar unul dintre nenumăratele incendii care pun în pericol viețile oamenilor, spun reprezentanții de la Căși Sociale ACUM.
Cu doar o zi înainte au ars alte barăci ale vecinilor: în trei cazuri a ars câte un perete, iar în cazul unei locuințe a ars bucătăria și o cameră.
În locuința arsă duminică se aflau două minore în vârstă de 15 și 18 ani, împreună cu unchiul lor cu dizabilitate. Părinții sunt plecați la muncă în străinătate.
Familia și-a depus dosarul de locuință socială la Primărie ani la rândul. Chiar dacă actele care dovedesc evacuarea din imobil retrocedat le-a adus un punctaj mai ridicat, tot nu a fost suficient pentru a primi o repartiție.
În fiecare an sunt locuințe care dispar mistuite de foc
Între anii 2016-2020, când Clujul a trecut prin cea mai spectaculoasă creștere economică, nu s-a realizat nicio locuință socială.
„Abia în 2021 a fost finalizat imobilul cu 12 apartamente de pe str. Ghimeșului, la mulți ani după ce primăria a anunțat proiectul. Amintim că numărul cererilor de locuințe sociale a fost de peste 300 în fiecare dintre acești ani. Mai mult, în contextul dezbaterii despre strategia de locuire a orașului, primarul Emil Boc a declarat în martie 2021 că Pata Rât nu va mai exista în 2030. Dar nu vedem niciun alt proiect de construcție de locuințe sociale, chiar dacă a existat excedent bugetar. Cum anume va dispărea această comunitate, în flăcări?
După ce primăria a direcționat de-a lungul anilor familiile evacuate din oraș să își realizeze locuințe în limita posibilităților, i-a abandonat. Pe str. Cantonului sunt doar două cișmele de apă la dispoziția locuitorilor și doar în 2020 au fost aduse două containere care conțin șase dușuri pentru cele peste 700 de persoane. Ridicarea unor locuințe din materiale durabile este interzisă de către autorități. Astfel că locuitorii și-au ridicat locuințele din materiale care, prin natura lor, sunt mult mai inflamabile. În fiecare an sunt locuințe care dispar mistuite de foc. Lipsește doar să fie un vânt mai puternic sau orice alt factor contextual care să ducă nu doar la pierderi materiale, ci la zeci de morți. Doar datorită norocului până acum nu a murit nimeni”, transmit cei de la Căși Sociale ACUM!
„Nu ne place să locuim aici. Am fost forțați!”
De asemenea, Maria, care trăiește tot pe strada Cantonului, vorbește despre cum sunt văzuți locuitorii de acolo care sunt nevoiți să își realizeze locuințe improvizate.
Ea spune că deși lumea crede că lor le place să locuiască acolo, ei sunt de fapt forțați să o facă - pentru cî nimeni nu ar alege să facă acest lucru:
„Incendiile din comunitate sunt un stres și o spaima atât pentru adulți cât și pentru copii. Să ieși la 3 dimineața și să vezi comunitatea plină de panică, să vezi oameni alergând dintr-o parte în alta încercând să-și salveze măcar un rând de haine sau actele... îi groaznic! Dar cel mai groaznic este că locuim aici din cauza autorităților care au făcut comunitatea în decursul a 21 de ani... Văd cum unii oameni lasă comentarii răutăcioase pe rețelele de socializare și mai ales zic că nouă ne place să locuim aici. Dar nu ne place să locuim aici! Am fost forțați să locuim aici, nu am ales noi asta. Credeți că o mamă vrea sa trăiască cu gândul ăsta?! O vecină povestea <>”, a declarat Maria Stoica, locuitoare pe str. Cantonului și membră a Căși Sociale ACUM!
Astfel, situația este disperată, iar soluțiile pentru familiile afectate de incendii trebuie să apară urgent. Echipa Căși Sociale ACUM! solicită Primăriei alocarea de locuințe de necesitate și ajutoare materiale și financiare, dar și inițierea de urgență a proiectelor de locuințe sociale.
CITEȘTE ȘI: