Sport
Reacția lui Cristi Balaj după decizia în „cazul Sepsi - U Craiova 1948”: „La scandări xenofobe, vorbim de ură, conform dicționarului”
După un scandal imens, meciul Sepsi - U Craiova 1948 se va rejuca, în cele din urmă, potrivit deciziei Comisiei de Recurs. Cristi Balaj, președintele echipei CFR Cluj, susține că el nu și-a imaginat că spectatorii care au creat probleme nu vor fi evacuați după incident.
Cristi Balaj, președintele echipei CFR Cluj/ Foto: Cristian Balaj - Facebook
Meciul din 29 ianuarie dintre ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe şi FC U 1948 Craiova, din etapa a 23-a a Superligii, a fost suspendat definitiv la scorul de 0-0, din cauza scandărilor suporterilor celor două echipe.
În minutul 26 al întâlnirii, arbitrul Andrei Chivulete a suspendat meciul din cauza scandărilor xenofobe ale celor două galerii. Echipele au fost astfel trimise la cabine. După o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren şi jocul a fost reluat, însă arbitrul a suspendat definitiv meciul după doar câteva zeci de secunde, din cauza scandărilor repetate ale fanilor.
În data de 9 martie, Comisia de Recurs din cadrul Federației Române de Fotbal a decis ca meciul dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și FC U Craiova o să se rejoace.
„Sancțiune disciplinară – Admite recursul formulat de ACS Sepsi OSK împotriva Hotărârii CDE nr. 573/15.02.203. Desființează în parte Hotarârea CDE nr. 573/15.02.2023, în ceea ce privește sancțiunea cu penalitate sportivă, iar în temeiul art. 83.7 din RD al FRF sancționează clubului ACS Sepsi OSK cu penalitate sportivă 10.000 lei.
Admite recursul formulat de U Craiova 1948 SA împotriva Hotărârii CDE nr. 573/15.02.203. Desființează în parte Hotărârea CDE nr. 573/15.02.2023 în ceea ce privește sancțiunea cu forfait (3-0 în favoarea ACS Spesi OSK), iar în temeiul punctului 5, legea 7 din Legile jocului dispune rejucarea jocului dintre ACS Sepsi OSK și U Craiova 1948 SA din minutul 0.
Menține celelalte dispoziții ale hotărârii recurate. Admite cererile de intervenție accesorie. Definitivă și executorie pe plan intern. Hotărârea poate fi atacată la TAS în termen de 21 zile de la comunicare”, a transmis LPF.
Cristi Balaj: „De ce să sufere competiția?”
Președintele campioanei, fostul arbitru Cristi Balaj, susține că el nu și-a imaginat că spectatorii nu vor fi evacuați după incident.
„Legat de evacuarea spectatorilor, eu susțin că legea 4 prevede foarte clar evacuarea spectatorilor care pun în pericol siguranța desfășurării competiției.
Și anume atunci când, din cauza comportamentului lor, există riscul să nu se mai poată continua partida, mă refer la violență nu doar fizică, ci și verbală, care este sancționată penal.
Când există această violență care pune în pericol continuarea competiției, după cum citez din Legea 4 și când există posibilitatea de a fi întreruptă partida, dar există și posibilitatea de a fi evacuate persoanele, fie că sunt doar 50 izolate, atunci ele sunt ușor de evacuat. De ce să sufere competiția?
Atenție mare! Aici trebuie, la nivelul FRF, al LPF și al Jandarmeriei, să existe o uniformitate, pentru că am discutat cu jandarmi cunoscători ai limbii române și opinia lor e diferită (...) Niciodată nu mi-am imaginat că nu s-a copiat din regulamentele internaționale legat de procedura de a fi oprit un meci cu acei trei pași și pentru scandări xenofobe.
Explică-mi de ce UEFA a introdus și scandări xenofobe și scandări rasiste, iar noi le avem doar pe cele rasiste? Și de ce în dicționar este explicat că una poate să o conțină pe alta.
La scandări xenofobe, vorbim de ură, conform dicționarului. La scandări rasiste, vorbim de culoarea pielii, de superioritatea unei rase. Uitați-vă în DEX ce înseamnă xenofob. Există o oarecare diferență între scandările xenofobe și cele rasiste, chiar dacă uneori poate una să o includă pe alta. Dacă la noi în regulament scrie de acești trei pași, pentru scandări rasiste, de ce nu au trecut așa în raportul de arbitraj?”, a declarat Cristi Balaj, la Fotbal Club.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: