Sport
CFR și „U”, la braț în liga secundă?
Pentru a putea participa în Liga I în sezonul următor, CFR și Universitatea Cluj trebuie să facă dovada, până la finalul acestei luni, că şi-au achitat datoriile faţă de angajaţi existente până la data de 31 decembrie 2013.
În ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistriţa, nu au îndeplinit criteriile obligatorii pentru obţinerea licenţiei, lucru care a dus la retrogradarea acestora în Liga a II-a. Pierderea licenţei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi modificarea componenţei Ligii I după începutul competiţiei.
CFR și Universitatea riscă să nu primească licența pentru sezonul viitor. Cele două rivale trebuie să-și stingă toate datoriile până la finalul lunii pentru a nu fi retrogradate.
Șefii CFR-ului au apelat la un șiretlic
Nemulțumit de rezultatele echipei din acest sezon, Arpad Paszkany a decis să nu mai bage niciun leu la club. Jucătorii sunt neplătiți de patru luni și amenință că nu se vor prezenta la antrenamente dacă situația nu se va redresa. Conducerea clubului a venit cu o altă soluție, refuzată însă de Cadu & compania. Pentru a nu întâmpina probleme cu dosarul de licențiere, șefii CFR-ului au încercat să-i convingă pe feroviari să semneze contracte prin care se obligă să renunțe la restanțele salariale cu promisiunea că le vor primi în decursul acestui an. Fotbaliștii nici nu au vrut să audă despre acest aranjament. Aceștia cer ca măcar o parte din salarii să le fie virate în conturi, dar propunerea nu este pe placul oficialilor.
Litigii cu foști jucători
Problemele clubului sunt însă mult mai grave. Conducerea clujeană se află în litigii cu mai mulți foști jucători, printre care Gabriel Mureșan, Eduard Stăncioiu, Nicolas Godemeche, Weldon, Obiora sau Pantelis Kapetanos, care nu și-au primit ultimele salarii din perioada în care au activat în tricoul vișiniu. De asemenea, CFR trebuie să-i achite 175.000 de euro și lui Mikael Dorsin, suedezul câștigând la FIFA procesul cu clubul ardelean.
Ganea vrea înapoi, dar conducerea i-a dat „ignore”
Nici „U” nu e ferită de astfel de probleme. Clubul universitar a fost acționat în judecată de mai mulți foști jucători, care își solicită prima pentru salvarea de la retrogradare. De asemenea, Ionel Ganea a câștigat procesul cu oficialii echipei, care trebuie să-i achite aproximativ 200.000 de euro. 100.000 de euro reprezintă clauza de reziliere a contractului, iar cealaltă jumătate reprezintă salariul pe care trebuia să-l încaseze până la încetarea angajamentului cu trupa clujeană. Situația e însă mult mai delicată în cazul „Ganezului”. Fostul internațional vrea să revină pe banca „șepcilor” și a cerut clubului să-l suspende din funcție pe Mihai Teja. Oficialii formației clujene l-au refuzat însă categoric.
Pentru a primi dreptul de a evolua în primul eșalon în sezonul 2014/2015, atât CFR, cât și Universitatea sunt obligate să achite toate aceste datorii sau să facă dovada scrisă că au ajuns la o înțelegere cu părțile care își solicită drepturile salariale. „Șepcile roșii" au și alte bătăi de cap. „Alb-negrii" trebuie să-și obțină și pe teren dreptul de participare în primul eșalon. „U" ocupă doar locul 16 în clasament, după 23 de etape scurse.
Salvarea poate veni de la Iorgulescu
CFR și „U” nu sunt singurele echipe care tremură pentru dosarul de licențiere. Mai mult de jumătate din cluburile din Liga I se confruntă cu mari probleme financiare, dar și cu datorii către foști sau actuali jucători. Gino Iorgulescu vrea să sară în ajutorul formațiilor. Șeful LPF propune ca criteriile pentru licențiere să fie mai permisive. „Vrem să găsim soluţii pentru a îndulci un pic aceste criterii de licenţiere. Aceste criterii de acum dau înapoi puţin fotbalul românesc şi la un moment dat s-ar putea să ne trezim că nici nu mai avem ligă profesionistă. Pentru că aceste criterii sunt foarte dure pentru o ţară ca a noastră. La multe ligi sau federaţii din Europa, criteriile puse pentru cluburile din Liga I sunt criterii puse numai cluburilor care evoluează în cupele europene. De aceea vrem să găsim şi noi o astfel de soluţie în colaborare cu FRF”, a menţionat Iorgulescu.