Sport
Confesiunile lui Hagi: „În România, multinaționalele ar trebui să investească în sport”
Fostul mare fotbalist al României, actualul antrenor a echipei Viitorul Constanța, Gheorghe Hagi, a spus că sunt foarte multe probleme în sportul din România și una dintre cele mai mari probleme este că firmele multinaționale care își desfășoară activitatea pe teritoriul țării noastre nu investește în sport.
La conferința de după meciul dintre CFR Cluj și Viitorul Constanța, Gheorghe Hagi a oferit o amplă lecție de remediere a sportului din România, care în ultimii ani suferă tot mai tare din cauza lipsei fondurilor și al suporterilor.
„Ne trebuie multe: ne trebuie să lucrăm foarte mult, să ne organizăm, să-l finanțăm cum trebuie, să fie un spectacol, stadioanele să fie pline cum e afară, să angrenăm multinaționalele care fac bani în România. Trebuie să facem cum era înainte, pe vremea mea, când stadioanele erau pline, când sportul era perceput ca atare și din acea emulație care s-a creat au ieșit campioni mari în handbal, în rugby, în fotbal și care s-au bătut cu toți din lume. Pentru a ajunge la acest rezultat este nevoie de idei foarte bune, de lideri care să tragă într-un sens, de politic care să ne ajute, să ne sprijine cu legi, pentru că ei nu ne dau bani. Când a fost nevoie m-am dus și la minister și mi-am spus punctul de vedere în scris. Este un segment social și din păcate noi ne-am dus în jos. Stadioanele sunt goale și este păcat că atunci când nu ai public este ca la un antrenament, presiunea și motivația unui jucător o dă publicul”, a afirmat antrenorul Viitorului.
El a spus și că fotbalul este o afacere în care dacă bagi prea mult „mâna în buzunarul cu bani” riști să nu mai poți plăti. „Fotbalul peste tot în lume este societate comercială. Există un buget echilibrat în care trebuie să știi să chibzuiești așa cum trebuie, cât ai atâta se cheltuie, să nu te duci mai mult că dacă te duci mai mult ai probleme. Întrebarea cea mai mare este cum se face bugetul în România? Ca a unei echipe de fotbal. Sunt trei pârghii pe care le faci: televiziunea care aduce niște bani în procent de 30-40%, poate la unele cluburi mai mult; multinaționalele care trebuie să vină să finanțeze care aduc 30-40% din încasări și 30-40% care vine din suporterii”, a spus Hagi.
Problema cea mai mare, după părerea lui Gică Hagi, este aportul care se aduce pentru copii și juniorii în fotbal. „Noi nu avem academii. Academiile trebuie finanțate. Ca să ai echipe bune, jucători buni, trebuie să bagi bani în academii, în centre de copii și juniori, care pe timpul nostru, în anii '80, era Divizia A, B, C care aveau centre”, a subliniat „regele fotbalului” din România.