Sport

Alpinistul Horia Colibășanu va reprezenta România într-un proiect cultural european

Alpinistul Horia Colibășanu a fost invitat să reprezinte România într-un proiect multimedia cultural european, la inițiativa Letoniei, care acum deține președinția Uniunii Europene.

Proiectul care se numește „Mindpower” include o serie de filme scurte realizate în fiecare țară membră UE și este realizat de Juris Podnieks Film Studio din Letonia. Filmările pentru acest material au avut loc zilele trecute și au durat peste trei ore. „În fiecare țară filmăm o singură personalitate, iar din România l-am ales pe Horia pentru că este excepțional în ceea ce face”, au declarat producătorii filmului.

La scurt timp după primirea invitației din partea producătorului Elizabete Palasiosa, Horia Colibășanu posta pe o rețea de socializare: „Zilele trecute am primit un email din Letonia, țară care acum deține președinția Uniunii Europene. «Facem scurte materiale video în fiecare țară. Vă invităm să reprezentați România în acest proiect». Mai mult decât această invitație mă bucură alte două lucruri. Că munții noștri îi inspiră și pe alții și că fac parte din identitatea noastră. Dar și că sportul românesc - oricare ar fi disciplina - încă reușește să atragă atenția internațională, într-un mod frumos și autentic”, spunea acesta în luna sfârșitul lunii mai.


Horia Colibășanu are 38 de ani și este de profesie medic stomatolog. Este cel mai bun alpinist de altitudine al momentului, fiind singurul român care a escaladat trei dintre vârfurile de 8.000 de metri cu cea mai ridicată rată de mortalitate: Annapurna, K2 și Dhaulagiri.

El este și protagonistul unui film documentar produs în Spania, „Pura Vida/the ridge”, premiat la Festivalul Internațional de Film San Sebastian. În acest documentar, Horia joacă rolul principal în cea mai amplă și riscantă operațiune de salvare din istoria Himalayei (Annapurna 2008).


Horia a devenit o sursă de inspirație și ambiție după povestea de succes de pe K2, atât pentru iubitorii de munte, cât și pentru tinerii din mai multe țări.

De fiecare dată când se întoarce dintr-o expediție, Horia vorbește în fața unui public format din alpiniști pasionați, studenți, jurnaliști și parteneri. El povestește cum face față riscurilor, ce înseamnă munca în echipă, despre importanța deciziilor și cum să supraviețuiești în „Zona Morții”.


Horia este de părere că în „Zona Vieții” - adică aici unde ne trăim viața zi de zi, confortabil - lucrurile sunt câteodată mai dure decât în „Zona Morții”. Aici, oamenii dețin mai puțin controlul asupra propriilor vieți, sunt mai slabi, tind să își piardă reperele de la bază, valorile, identitatea.
„Noi, alpiniștii puri, nu mergem acolo sus ca să murim, ci, dimpotrivă, ca să trăim la intensitate maximă. Moartea devine un simplu instrument pentru a trăi viața, în perfecțiunea și simplitatea sa. Acele persoane care acceptă moartea ca pe un lucru firesc și care trec peste nenorociri cu seninătate, aici în Zona Vieții, ei bine, acele persoane dețin cheia către o viață mai luminoasă”, spune Horia Colibășanu.

De-a lungul timpului, diverși manageri și antreprenori l-au contactat pe Horia pentru sesiuni private de coaching, pentru a învăța tehnici de management al riscului, munca în echipa, comunicare de criză, decizii și leadership.


Horia Colibășanu se cațără în stil pur, sportiv, fără oxigen artificial și fără șerpași de altitudine.

Referințe:
- Medic stomatolog, 37 de ani, din Timișoara;
- Șapte vârfuri de peste 8.000 metri, fără șerpași de altitudine și fără oxigen;
- Cinci premiere pentru România;
- Singurul român pe vârfurile Annapurna, K2 și Dhaulagiri, din Top 5 munți mortali ai lumii;
- Everest 2014: până la cota 7.600 metri (dincolo de North Col, un punct critic), stil pur;
- Distincția „Spirit of Mountaineering” (la „Piolets d'Or”, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume.


Etichete: interviu proiect
abonare newsletter