Ştiri din Transilvania
Zeci de turişti din Austria au mințit că vor să admire pădurile din România şi au făcut curse ilegale de off-road. Au distrus zone protejate
Sub pretextul că vin să admire frumuseţile ţării noastre, zeci de străini au organizat, ilegal, o cursă de off-road în pădurile din cinci judeţe din România, inclusiv în Cluj.
sursă foto Facebook Moldovan Cosmin
Sportivii au intrat cu maşinile în zone protejate, fără autorizaţii, şi au distrus un sit arheologic. În cele din urmă au fost prinşi de jandarmi şi amendaţi. Concursul a fost oprit, iar străinii şi-au văzut de drum în ţările lor.
Sportivii străini au intrat cu maşini echipate şi modificate pentru trasee off-road în pădurile protejate de la noi din țară, sub pretextul organizării unei excursii turistice. Străinii s-au plimbat prin cinci judeţe din România, au intrat în arii protejate şi în parcuri naturale. În Bihor, au fost amendaţi cu 60.000 de lei, după ce au distrus cu maşinile un sit arheologic. În cele din urmă, au fost opriţi de jandarmi, în Maramureş.
Zilele trecute, în jur de 50 de mașini de teren modificate și echipate pentru off-road au acaparat zona Lac Sigmir din Bistrița-Năsăud.
Firma care a organizat cursa off-road în pădurile din România este din Austria. Astfel de competiţii sunt complet interzise la ei în ţară. La noi, însă, se pot face pe trasee stabilite şi doar cu autorizaţii. Austriecii nu şi-au bătut însă capul şi au acoperit întreaga expediție sub o umbrelă ecologică: ar fi vrut să observe fauna şi flora.
Romsilva recunoaşte că există un protocol încheiat cu firma austriacă încă din 2016, care prevede posibilitatea folosirii unor drumuri forestiere, însă doar în anumite condiţii, pe care organizatorul nu le-a respectat. Se pare că în perioada imediat următoare, Romsilva va denunţa protocolul încheiat.
Imediat după ce au fost prinşi de jandarmii români, competiţia la care participau zeci de pasionaţi de off-road din nouă ţări a fost suspendată.
Legislația în vigoare limitează însă destul de serios accesul cu mașinile de teren în păduri și pe pajiști și mai ales în parcurile naționale. Accesul off-road și enduro este interzis în ariile naturale protejate, pedepsindu-se cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei potrivit legislației în vigoare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: