Ştiri din Transilvania

Sute de deţinuţi din Penitenciarul Gherla ar putea fi eliberaţi

Mai multe persoane aflate în detenţie la Penitenciarul Gherla urmează să fie puse în libertate sâmbătă, după ce la miezul nopţii a intrat în vigoare noul Cod Penal.

La nivelul Penitenciarului Gherla s-au infiinţat două comisii care analizează aproximativ 200 de dosare ale deţinuţilor, ale căror fapte nu mai sunt condamnate după noua lege sau care vor primi pedepse reduse pentru faptele lor.

În noul Cod Penal nu mai este încriminată prostituţia la femei, astfel încât condamnatele aflate în custodia Penitenciarului Gherla - Secţia Exterioară Cluj-Napoca urmează să fie eliberate. De asemenea, persoanele condamnate pentru înselaciune vor primi pedepse mai uşoare, informează gherlainfo.ro


La nivel naţional, comisiile din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au analizat 30.887 dosare ale unor deținuți și vor sesiza instanțele de judecată, pentru ca acestea să se pronunțe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate pentru un număr de aproximativ 400 de cazuri, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri penale.

"Conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 și OUG 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul tuturor unităților penitenciare s-au constituit și au funcționat comisii mixte, formate din judecători, procurori și personal administrativ. Acestea au avut sarcina de a evalua incidența legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor și a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale și procesual penale", se arata intr-un comunicat ANP.


Astfel, până la data de 30 ianuarie 2014, comisiile au analizat un număr de 30.887 dosare ale persoanelor private de libertate. Urmare a acestei analize, s-a constatat că se impune sesizarea instanțelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunțe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate, pentru un număr de aproximativ 400 de cazuri.

"Înaintăm această cifră sub rezerva că, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanței de judecată, comisiile având doar sarcina de a sesiza instanțele competente în situațiile în care apreciază că se impune modificarea sancțiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale", precizează ANP.

Ultimele Stiri
abonare newsletter