Ştiri din Transilvania

VIDEO. Cum arată cea mai frumoasă cascadă din România, după ploile din ultimele zile

Ploile din ultimele zile au transformat cascada considerată cea mai frumoasă din țară într-un loc de nerecunoscut.

VIDEO. Cum arată cea mai frumoasă cascadă din România, după ploile din ultimele zile VIDEO. Cum arată cea mai frumoasă cascadă din România, după ploile din ultimele zile

Ploile torenţiale căzute în ultima săptămână în zona de vest a ţării au afectat şi Cascada Bigăr, unde debitul apei a crescut făcând locul să fie de nerecunoscut.


 

Autorităţile din vestul ţării au fost în alertă în ultima săptămână după ce ploile abundente au dus la creşteri ale debitelor pe cursurile de apă din regiune. Debitul apei a crescut şi la Cascada Bigăr.


Învelită în muşchi verde care îi dădea un farmec aparte, cascada a ajuns de nerecunoscut după ce şuvoaiele de apă venite de pe versanţi au cuprins-o. Cascada a fost necunoscută publicului larg până în 2013, când o fotografie a cascadei Bigăr a ajuns la „The World Geography”, un web-site care se ocupă de subiecte legate de geografie, natură, destinaţii turistice neobişnuite, uluitoare şi ciudăţenii de pe tot globul.

Cascada Bigăr, între cele mai frumoase din lume

Cascada Bigăr se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, chiar pe paralela 45 nord. Localizată în sud-vestul României, în judeţul Caraş-Severin, căderea de apă este una dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase din lume. Peisajul ieşit din comun este creat de un izvor subteran care curge peste o stâncă acoperită de muşchi.


Căderea de apă face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi din anul 2000 a fost declarată arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii).

Cascada este formată de izbucul Bigăr, un izvor subteran puternic, cu activitate intermitentă, care funcţionează pe principiul sifonului. Când apa adunată într-un gol carstic atinge nivelul cotului sifonului, iese brusc la suprafaţă.


La mică distanţă de izvor, apa bogată în calcar se varsă în râul Miniş, de pe o stâncă acoperită de muşchi, formând o cascadă de tuf calcaros. În 2013, site-ul The World Georgaphy a inclus căderea de apă într-un top al cascadelor ieşite din comun din toată lumea.

CITEȘTE ȘI


Ploile torențiale au lăsat HAOS în urma lor. Gospodării INUNDATE în mai multe localități din Cluj - FOTO

 

abonare newsletter