Ştiri din Transilvania
Rețetă ketchup de casă. E ușor de preparat și delicios
Cum poți să prepari ketchup dulce sau picant delicios la tine acasă? Iată o rețetă simplă și ușor de preparat.
Rețetă ketchup de casă. E ușor de preparat și delicios
Ingrediente:
- 2 litri de blulion (preferabil de casă, fără conservanţi)
- 1,5 kilograme de ardei kapia
- 500 g ceapă tocată
- 5-6 căţei de usturoi (sau mai mult, după gust)
- 50 ml oţet de mere
- 50 g zahăr brun
- Câteva linguri de ulei
- 2-3 linguriţe de sare
- O legătură de ţelină (şi rădăcină rasă)
- Condimente, după gust: se pot folosi câte o linguriţă de oregano, busuioc, tarhon, ghimbir, coriandru, chiar şi chimen, sau scorţişoară, piper, dafin, maghiran, boia sau orice alt condiment vă permite imaginaţia să folosiţi.
Cum se prepară ketchupul de casă?
Ceapa tocată mărunt se pune la călit cu ţelina, dar numai până când devine sticloasă, fără a se colora. Apoi se adaugă ustoriul mărunţit şi ardeii kapia, copţi şi tocaţi prin maşina de tocat.
Se condimentează după gust, iar apoi se stinge cu cei doi litri de bulion de casă şi se lasă la foc mic. Se lasă la fiert până când scade la jumătate. Dacă am pus frunze de dafin, e momentul să le scoatem.
Pasta obţinută în urma fierberii urmează să fie dată prin blender, pentru a se toca toate părţile rămase întregi, după care se va da prin sită (se poate folosi sita fină a robotului). Acum este momentul să fie reglat gustul.
Se adaugă zahărul, oţetul, sarea, până când obţinem gustul dorit, după care se lasă la răcit şi se toarnă în borcanele care au fost spălate şi sterilizate în cuptor, la 100 de grade, pentru 10-15 minute.
Pentru o porţie de ketchup picant, se adaugă fulgi de chili sau un ardei iute tocat.
CITEȘTE ȘI
Rețetă de ardei iuți în oțet. Cum se prepară?