Ştiri din Transilvania

Clujul recâștigă un obiectiv turistic important din Țara Călatei, Cetatea Bologa EXCLUSIV

Lăsată în paragină multă vreme, cetatea medievală de la Bologa se află la ultimele finisaje în urma unui amplu proces de reabilitare început acum mai bine de doi ani.

 

 


Confruntată cu un accentuat proces de degradare, fortificația edificată la sfârșitul secolului al XIII-lea continuă să trezească interesul turiștilor, reprezentând unul dintre cele mai atractive obiective din regiune.

 


În primăvara anului 2018, Consiliul Județean Cluj a semnat autorizația de construire în vederea reabilitării și punerii în valoare a cetății medievale Bologa.

„Reabilitarea și intrarea cât mai rapidă în circuitul turistic organizat a acestei cetăți medievale aflate la o distanță relativ mică de municipiul Cluj-Napoca vor reprezenta un câștig major atât pentru Cluj, ca județ deschis turismului istoric și recreațional cât, mai ales, pentru turiștii pasionați de vestigiile istorice reprezentative ale epocii medievale și nu numai”, arătau reprezentanții forului administrativ județean.


Cetatea medievală Bologa, modernizată integral

La mai bine de doi ani și jumătate de la semnarea autorizației de construire, Cetatea Bologa, cândva o ruină tristă, amintire a vremurilor de mult apuse, strălucește în „straie” noi. Monitorul de Cluj a vizitat fortificația medievală, iar lucrările derulate în ultimul timp au dat roade. În curând, obiectivul turistic va putea fi deschis vizitatorilor, lucrările de conservare și punere în valoare a cetății fiind pe ultima sută de metri.

În cei doi ani, a fost îndepărtată integral vegetația de pe ruinele zidurilor, din interiorul incintei și din vecinătatea acesteia, ruinele au fost consolidate, iar zidăria a fost completată astfel încât să se asigure siguranța și blocarea accesului în cetate peste ruinele zidurilor. De asemenea, a fost amenajat un acces controlat în cetate prin construirea unei scări cu parapet metalic, a unei platforme metalice și a unei porți.


Mai departe, au fost refăcute planșeele din interiorul donjonului, a fost amenajată o cale de circulație în incintă, urmând a fi montate și bănci, coșuri de gunoi, dar și un panou informativ. Lucrările efective de reabilitare și consolidare au debutat în primăvara anului 2018, fiind încredințate operatorului privat care a realizat lucrări similare și la Cetatea Deva, SC Euras SRL, cu o durată maximă de execuție de 36 de luni.

Construită în apropierea unui vechi castru roman, fortificația amintește și acum de importanța ei strategică de odinioară și de rolul pe care l-a avut în supravegherea drumului ce străbate Valea Crișului Repede. În același timp însă, cele peste șapte secole de existență și vicisitudinile istoriei și-au lăsat amprenta și pe zidurile cetății din Țara Călatei, finanțarea europeană nerambursabilă de peste 2.000.000 de lei fiind o gură de aer pentru cetate, pentru turismul din zonă.


Fostul Principe Nicolae de România promovează Țara Călatei

În timpul vizitei la Cetatea Bologa, aflată încă în modernizare și închisă deocamdată curioșilor, Monitorul de Cluj s-a intersectat cu Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, cunoscut pentru publicul larg ca fostul Principe Nicolae al României. Cel mai vârstnic nepot al Regelui Mihai I se afla într-o vizită în Țara Călatei, filmat în cadrul proiectului „Prinț și Călător”, menit să promoveze frumusețea zonei.

Curios, cu zâmbetul pe buze, Principele Nicolae a fost însoțit de soția sa, Alina-Maria Binder, de Cosmin Giurgiu, președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Transilvaniei, dar și de primarul comunei Poieni (de care aparține satul Bologa), Gheorghe Boca. Pe lângă Cetatea Bologa, el a vizitat și Moara de Apă, fiindu-i prezentate satele tradiționale din zonă, precum și porturile tradiționale române și maghiare.

„Înainte de această vizită, n-am știut ce mă aștepta. Am găsit o zonă cu oameni deosebiți. M-am bucurat să văd două naționalități și etnii integrați într-o comunitate și familie mare, care, împreună dezvoltă zona. Am găsit comunități cu suflete vii. Pentru mine, am găsit cu mare bucurie exemplul de co-existență. Felicitări și mult succes în continuare!”, a fost mesajul Principelui Nicolae, la finalul vizitei sale.

Istoria Cetății Bologa: cruțată de turci, distrusă de lobonți

Bastionul Țării Călatei datează de mai bine de 700 de ani. În 1399, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a donat cetatea de la Bologa – împreună cu Cetatea Bran – domnului Țării Românești, Mircea cel Bătrân, după semnarea la Brașov a tratatului de alianță împotriva Imperiului Otoman. Fortăreața a servit ca refugiu pentru populația locală în momente de restriște.

În secolul XVII, cetatea a devenit un punct esențial, având în vedere că împiedica acțiunea de colectare a taxelor, după ce Oradea a fost cucerită de turci. Pentru a scăpa de această problemă, sultanul a ordonat ca fortificația să fie demolată, dar ordinul nu a fost îndeplinit. A fost distrusă însă mai târziu, prin explozie, de lobonți, soldații care luptau pentru Imperiul Habsburgic.

Turnul, dar și o mare parte din ziduri au rămas încă în picioare. La mijlocul secolului trecut, turnul și-a pierdut acoperișul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Tot ce a mai rămas până în zilele noastre este piatră. Asta până acum, când valoarea istorică și culturală a Cetății Bologa este, în sfârșit, valorificată și va putea primi în curând vizitatori.

CITEȘTE ȘI:

FOTO Cetatea Liteni, nestemata Țării Călatei. Abandonate de trei secole și ocolite de turiști, ruinele fortăreței oferă o panoramă fabuloasă

 

FOTO Cetatea Ciorii, un diamant ascuns al Transilvaniei. Moștenirea lăsată în urmă la Stana de marele arhitect Kós Károly încă rezistă

 

 

abonare newsletter