La câţiva metri de Poliţia municipiului Dej, acolo unde există şi un serviciu al Poliţiei Economice, în plin centrul oraşului, evaziunea fiscală este o pură realitate. Monitorul de Cluj a fost sesizat de comercianții din Dej, deranjați de concurenţa neloială pe care o practică un agent economic din oraş. El este acuzat de evaziune fiscală şi concurenţă neloială exercitată celorlalte firme care funcţionează legal pe raza municipiului Dej. Nu doar comercianţii s-au arătat deranjaţi, ci şi cumpărătorii care au reclamat lipsa bonului fiscal.
Guvernul a decis să legifereze bacşişul, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat, decizia fiind luată prin ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri şi urmând să fie aplicată de la data publicării actului în Monitorul Oficial.
Aparatul de marcat montat pe taximetre va trebui modificat astfel încât acesta să emită, în afara bonului fiscal emis conform distanţei parcurse şi tarifului perceput pe kilometru, şi un bon fiscal pentru bacşişul dat de client taximetristului, a afirmat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Bacșișul primit de angajații operatorilor economici va fi impozitat cu până la 16%, fie ca profit al firmei, fie ca venit al angajatului, și va fi marcat pe un bon fiscal distinct de către operatorul economic, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
Îi trimitem acolo să facă legi și noi să ne vedem de treabă. Să dea domnule o lege bună! Cam asta vor românii de la politicienii lor. Ei bine, de multe ori, asta se întâmplă. Acum depinde ce înțelegem printr-o lege bună.
Inspectorii Fiscului vor sigila, de la 1 martie, punctele de lucru ale societăților comerciale prinse că nu utilizează casele de marcat fiscale sau nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate.