Legea care prevede că pot beneficia de bursă de performanţă doar elevii înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat este neconstituțională. Motivarea Curții Constituționale a României.
Ministerul Educaţiei a precizat joi că depune „toate diligenţele” necesare pentru ca autorităţile administraţiei publice locale să efectueze deschiderile de credite necesare achitării tuturor sumelor către beneficiarii burselor din învăţământul particular şi confesional acreditat.
Ministrul Educației Ligia Deca spune că, în privința burselor școlare, este nevoie de modificarea Legii învățământului preuniversitar. Pentru bursa de merit se are în vedere un prag de medie de 9.50, aceasta urmând să fie condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare.
Bursele elevilor sunt acordate cu întârziere de ministerul coordonat de Ligia Deca, astfel că elevii primesc banii retroactiv pentru primele două luni ale anului școlar.
Mii de elevi cu media sub 5 primesc burse de merit, în urma modificării criteriilor de acordare a burselor școlare elaborate de Ministerul Educației. Potrivit fostului ministru al Educației, Mircea Miclea, mesajul transmis către elevi este unul greșit, situație în care copiii nu mai sunt stimulați să învețe.
În județul Cluj, în 15 școli, peste 150 de elevi primesc bursă de merit deși au medii mai mici de 5, în anul școlar 2023-2024. Opt dintre aceste școli se află în Cluj-Napoca.