Sistemul sanitar din România se confruntă cu deficiențe serioase în condițiile în care zeci de spitale din țară nu au suficienți medici pentru anumite domenii medicale, iar în cadrul serviciilor de medicină primară aproape 20% dintre medicii de familie au peste 70 de ani.
Medicii de familie din județul Cluj sunt pregătiți să protesteze în fața Casei de Asigurare de Sănătate Cluj din cauza reducerii cu 30% a bugetului alocat în acest an cabinetelor medicilor de familie.
Medicii de familie din Cluj resping propunerile CNAS de reducere a bugetului alocat cabinetelor medicilor de familie. Cât va primi în 2024 un medic de familie pentru fiecare pacient și serviciile medicale oferite?
Medicii de familie din Cluj, dar și din alte județe ale țării solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate plata serviciilor prestate. Recent, salariații caselor de asigurări de sănătate au protestat, nemulțumiți de salariile mici.
Medicii de familie din Cluj vor consulta pacienţii, mai ales pe cei cu boli cronice şi cazurile care constituie urgenţe, dar nu vor elibera reţete şi trimiteri medicale, prin acest comportament ei dorind să se ralieze la protestul de la nivel naţional, care are ca scop determinarea unei renegocieri a contractului lor cu Casa de Asigurări de Sănătate şi cu Ministerul Sănătăţii.
Pacienţii stau ore în şir în faţa cabinetelor medicale de câteva zile. Sistemul cardului de sănătate funcţionează foarte greu de vinerea trecută, iar medicii nu mai ştiu ce să se facă cu pacienţii care-şi pierd răbdarea. În loc să ofere soluţii, reprezentanţii CNAS tac mâlc.