Muzeul Cinematografiei, primul și singurul memorial al filmului din România dar și din regiune, fondat la Cluj-Napoca, devine din ce în ce mai cunoscut și apreciat în lume. Recent, muzeul a avut parte de o prezentare la Festivalul Internațional de Film Tony Curtis.
Moment inedit în spațiul cultural clujean. Muzeul Cinematografiei din Cluj-Napoca a fost gazda unui eveniment memorabil pentru cinematografia românească, prin prezența regizorului Iosif Demian și a maestrului Dorel Vișan, prilej cu care a primit noi exponate oferite de regizorul român, care a venit la Cluj-Napoca din Australia, pentru o seară alături de prieteni.
Iosif Demian, operatorul filmului „Nunta de Piatră”, un film de referință pentru istoria cinematografiei românești, vine la Cluj la Muzeul Cinematrografiei.
Doi clujeni, tată și fiu, Aron și Gabor Xantus, au reconstituit întregul traseu științific și geografic al marelui savant explorator Emil Racoviță. Călătoria echipei de filmare spre Antarctica s-a desfășurat la bordul unui vas echipat special, cu care cineaștii au urmărit întregul traseu parcurs de celebrul velier RV Belgica acum 120 de ani.
Tradițiile cinematografice de peste 120 de ani ale Clujului pot fi admirate în primul Muzeu al Cinematografiei deschis în România. Muzeul se află pe strada Universității.
Mari consumatori de filme, clujenii s-au lăsat cuceriți de arta cinematografiei încă din anul 1896, când au fost organizate primele proiecții în orașul din inima Transilvaniei. Iar acum, la mai bine de un secol distanță, Clujul intră în compania selectă a marilor orașe ale lumii care dețin un muzeu al cinematografiei!
Actorul australian Geoffrey Rush este invitatul special al TIFF-ului. Cariera lui de peste 40 de ani va fi celebrată la Cluj-Napoca, unde Geoffrey Rush va fi omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate.
Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a încheiat spectaculos duminică, pe 26 iunie, marcând un nou record în istoria evenimentului.