Timp Liber

Din Australia la Cluj-Napoca. Eveniment unic la Muzeul Cinematografiei!

Iosif Demian, operatorul filmului „Nunta de Piatră”, un film de referință pentru istoria cinematografiei românești, vine la Cluj la Muzeul Cinematrografiei.

Exponate din Muzeul Cinematrografiei, deschis la Cluj pe strada Universității. Foto: monitorulcj.ro Exponate din Muzeul Cinematrografiei, deschis la Cluj pe strada Universității. Foto: monitorulcj.ro

 

 


Tradițiile cinematografice de peste 120 de ani ale Clujului pot fi admirate în primul și singurul Muzeu al Cinematografiei deschis în România. Muzeul se află pe strada Universității. Iar acum, acest muzeu se va îmbogăți cu noi exponate, venite de această dată din Australia.

 


La începutul lunii iunie, Clujul intra, oficial, în compania selectă a marilor orașe ale lumii care dețin un muzeu al cinematografiei! Inaugurarea Muzeului Cinematografiei a avut loc la Casa TIFF de pe strada Universității.

La câteva luni distanță, în această locație va avea loc un eveniment de referință.


CITEȘTE ȘI: Oficial. Clujul inaugurează primul muzeu al cinematografiei din România cu ocazia Festivalului Internațional de Film Transilvania

Regizorul și directorul de imagine, Iosif Demian, operatorul filmului de referință în cinematografia românească, „Nunta de Piatră” și regizorul lungmetrajelor artistice  „O lacrimă de fată” și „Baloane de curcube” va veni tocmai din Australia să viziteze Muzeul Cinematografiei și să doneze câteva obiecte, ocazie pentru pasionații de film să îl întâlnească.

„Maestrul Demian a ținut să aducă din Sydney, unde s-a stabilit,  la muzeul din Cluj Napoca câteva obiecte care l-au însoțit în prodigioasa activitate de creație cinematografică: un exponometru folosit la filmările din Roșia Montana/«Nunta de Piatră» (1973), un aparat de fotografiat personalizat și o geacă de operator. La înmânarea acestor obiecte se vor proiecta și secvențe din filmografia lui Iosif Demian”, spune Gabox Xantus, unul dintre fondatorii muzeului.


Participanții vor avea ocazia să îl întâlnească pe Iosif Demian, joi, 21 septembrie, de la ora 18 în incinta memorialului  (Str.Universității nr.6). Intrarea este liberă.

În 2019, Iosif Demian a filmat la Rosia Montana un documentar despre cum s-a realizat „Nunta de piatră”. Director de imagine la filmul de debut al lui Mircea Veroiu și Dan Pita, Iosif Demian a revenit pe urmele echipei de acum 40 de ani căutând nu doar amintirile, ci și actul rememorării.


Când au făcut „Nunta de piatră”, regizorii Mircea Veroiu și Dan Pita și operatorul Iosif Demian credeau că se antrenează în vederea unui film mult mai important. Desăvârșit și în ziua de azi, „Nunta de piatră” a fost realizat cu talentul și entuziasmul tinerilor membri ai echipei, dar și cu dotarea tehnică de la începutul anilor ‘70. Scenografii nu aveau un aparat de fotografiat la îndemână, iar directorul de imagine nu vedea ce filma la sfârșitul zilei, ci o dată la două săptămâni, după ce materialul era prelucrat la Buftea.

CITEȘTE ȘI: Incursiune în primul muzeu al cinematografiei din România. De la Cluj a plecat regizorul filmului „Casablanca”. „Mulți studenți de la Teatru nu au nicio idee despre ce s-a întâmplat aici”

Cu toate acestea, „Nunta de piatră” rămâne unul dintre cele mai reușite filme românești din toate timpurile. El cuprinde ecranizarea a două nuvele de Ion Agârbiceanu, „Fefeleaga” si „La o nuntă”.

Documentarele au luat naștere, în premieră mondială, la Cluj!

Clujul se află printre primele orașe ale lumii unde a apărut cinematograful, unde s-au realizat primele proiecții de filme cu public (în 1896, în clădirea Redutei, azi Muzeul etnografic) și unde în perioada 1913-1920 studiourile Proja, Urania, Apollo, Corvin și Transsylvania, cu aportul regizorului și producătorului Jenő Janovics, cu sprijinul tehnic al studiourilor Pathé Paris, au realizat circa70 de filme mute de ficțiune, unele  din ele devenind  creații cinematogrfice  de referință ale istoriei universale a filmului.

Fondatorii muzeului, Aron și Gabor Xantus, spun că orașul de pe Someș „a contribuit semnificativ” la nașterea și evoluția industriei cinematografice mondiale și a studiourilor din Hollywood prin cineaști consacrați, formați la Cluj, care după emigrare au ajuns  în marile centre cinematografice  ale vremii din Europa și din America, parcurgând  o carieră artistică  consemnată la loc de cinstre în  istoria universală a filmului.

„De aici a plecat la Hollywood regizorul Michael Curtiz, distins mai târziu cu premiul Oscar pentru filmul «Casablanca», Sir Alexander Korda, unul dintre primii care au pus bazele producției cinematografice din Regatul Unit și din America. Azi cel mai important premiu în cinematografie al Acedemiei de Film din Marea Britanie îi poartă numele. În memorialele și în muzeele amenajate în incintele studiourilor cinematografice istorice în citadela filmului american Hollywood se regăsesc nume,  dar și relicve ale  cineaștilor școliți pe platourile de filmare din Cluj, ajunși în America la începuturile istoriei celei de-a șaptea arte”, a adăugat Gabor Xantus.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

OCAZIE UNICĂ. Documentarul despre Emil Racoviță, realizat de doi clujeni, filmat în Antarctica și incredibila lor aventură pe traseul Expediției Belgica, va fi proiectat la Cluj

EXCLUSIV. Doi clujeni pe urmele lui Emil Racoviță în Antarctica. Incredibila lor aventură pe traseul Expediției Belgica, la un secol distanță

Tradiția și istoria, unite într-un muzeu de lângă Cluj! Unde se află și ce poți vedea?

abonare newsletter