Atacarea la Curtea Constituțională a Ordonanței 16/2022 produce efecte la care nu se aștepta nimeni: dacă ordonanța nu intră în vigoare, majorarea impozitelor pe proprietate se va aplica de la 1 ianuarie 2023, în loc de 2025
Peste 100.000 de contracte de muncă cu timp parțial de lucru (part-time) au fost rezilitate în România de la intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Fiscal.
Aproape jumătate (47,7%) dintre angajatorii care vor face concedieri în perioada următoare vor renunţa la toţi angajaţii part-time, arată rezultatele unui sondaj întocmit de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), privind impactul noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern.
Președintele PMP Eugen Tomac a criticat, în timp ce se afla la Cluj, modificările la codul fiscal făcute de Guvern, pe care l-a numit „chinuit și lipsit de viziune”. PMP a propus legea transparenței totale și eliminarea pensiilor speciale, pentru a „avea mai mulți bani la bugetul de stat”.
Un nou proiect de ordonanţă ar putea modifica, din nou, Codul Fiscal. Politicienii clujeni susțin însă, la unison, că orice modificare a acestuia trebuie să treacă prin dezbatere cu patronatele și spectrul politic.
Pentru un angajat care este plătit la nivelul salariului mediu pe economie de 2.681 de lei brut (respectiv 1.890 de lei net), noile măsuri nu ar aduce modificări semnificative ale veniturilor.
Persoanele fizice care deţin imobile cu destinaţie mixtă care declară pe propria răspundere că nicio cheltuială cu utilităţile nu este înregistrată în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică vor plăti impozit conform deţinerii unei proprietăţi utilizată în scop rezidenţial.