În județul Cluj a scăzut numărul celor care contractează credite pentru a cumpăra locuinţe față de București, unde jumătate dintre apartamente au fost cumpărate cu credit, se arată într-o analiză de specialitate.
Conducerea Consiliului Județean Cluj recunoaște că în 2020 nu are bani pentru finanțarea programului de dezvoltare și că urmează să contracteze un credit bancar, dar respinge cuantumul acestuia, de 40 milioane euro.
Noul indice care va fi utilizat de bancheri la formarea dobânzii la creditele în lei cu dobândă variabilă este de 2.36%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală. Indicele ROBOR la 3 luni a fost tot joi de 3.32%.
Primăria Cluj-Napoca va contracta un credit bancar de 85,1 milioane euro pentru finalizarea unor lucrări mari de investiții în următorii ani. Municipalitatea recunoaște că nu are bani nici pentru sediul Filarmonicii, nici pentru reabilitarea de poduri sau modernizarea unor clădiri. Primarul Emil Boc spune că o prioritate în următorii 2-3 ani o constituie “realizarea unui volum de investiții cât mai mare”.
Gradul de îndatorare - atât pentru creditele de consum, cât și pentru cele ipotecare - a fost stabilit la cel mult 40% din venitul net pentru împrumuturile în lei, respectiv 20% pentru cele în valută.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, continuă să crească, ajungând luni, pe piaţa interbancară, la 3,30% pe an, de la 3,28% pe an vineri, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).