România are nevoie, pentru a asigura un deficit de 7%, de un necesar de finanțare de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe piețe externe, cât și de pe cele interne.
Deficitul bugetar pe anul 2024 va depăși 8% din PIB, fiind estimat la 8,7% din Produsul Intern Brut. „Nu creștem TVA. ANAF va colecta mai bine”, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Impactul financiar al măsurilor prevăzute în „Ordonanţa-trenuleţ” va fi de 133,37 miliarde lei, în 2025. Guvernul Ciolacu 2 se reunește, luni, pentru adoptarea măsurilor de asuteritate.
Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va creşte de la 8% la 10%, dar facilităţile de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii, agricultură şi industrie alimentară vor fi eliminate, conform măsurilor de asuteritate promovate de coaliția PSD-PNL-UDMR.
Măsuri de austeritate. Salariile de bază ale bugetarilor şi cuantumul sporurilor se vor menţine în anul 2025 la nivelul din noiembrie 2024, la fel ca şi valoarea indemnizaţiei de hrană şi a alocaţiei de stat pentru copii.
Forma actualizată a ordonanței „trenuleț” este aspru criticată de asociațiile de studenți. „România are un deficit bugetar foarte mare, care, dacă nu este redus, îi împiedică dezvoltarea și o pune la risc”, spune noul ministru al Educației, Daniel David.