Bugetul României pentru acest an a fost construit astfel încât să susțină repoziționarea statului pe o traiectorie către restabilirea echilibrului bugetar, însă principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea politică internă și presiunile economice externe.
Rata anuală a inflației poate ajunge la 3,8% pe finalul lui 2025, estimare în creștere față prognoza anterioară de 3,5%. Este posibil ca în acest an euro să depășească pragul de 5 lei.
Bugetul pe acest an prevede bani pentru plata salariilor și pensiilor la nivelul anului 2024, dar nu există spațiu fiscal pentru indexări în 2025, a declarat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Numărul firmelor şi al persoanelor fizice autorizate care au pus lacătul pe ușă a crescut cu aproape 10% în 2024, comparativ cu anul precedent. Și în județul Cluj, numărul firmelor intrate în insolvență s-a majorat cu peste 35%.
Cheltuielile bugetului cu pensiile ajung la 169 de miliarde lei în acest an, iar Ministerul Finanțelor anunță o alocare suplimentară de 2 miliarde lei pentru ajutoarele pensionarilor cu pensii mici. Indexarea pensiilor în acet an este tot mai puțin probabilă.