Cererea pentru credite în zona euro este la un nivel extrem de redus, după ce a scăzut mai mult de un an, în condiţiile în care majorarea dobânzilor a afectat creşterea economiei.
Cele mai recente analize indică o creștere mai modestă a economiei în perioada iulie-septembrie 2023, comparativ cu previziunile precedente. Potrivit BNR, noul pachet de măsuri fiscale adoptat de Guvern prezintă riscuri majore pentru anul viitor din perspectiva inflației.
La Cluj este nevoie de 10 ani pentru a strânge bani pentru un apartament de 2 camere, iar locuitorilor din Giurgiu, Teleorman şi Caraş-Severin le trebuie mai puţin de 7 ani.
Datoria publică - sumele cu care statul s-a împrumutat pentru acoperirea deficitului bugetar - a ajuns la 700 mld. lei, depășind pragul de 50% din PIB. Investițiile străine directe au scăzut, iar următoarea plată din PNRR stă sub semnul întrebării.
În decembrie 2022, rata inflației a ajuns la 16,4%, în condițiile creșterii continue a prețurilor. BNR se așteaptă ca în vara acestui an inflația să coboare la nivelul de o cifră.
Banca Națională a României a majorat, marți, dobânda-cheie la 7%, în prima ședință din acest an. Decizia BNR are un impact direct asupra creditelor și ratelor plătite de români.
Rata la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC ar putea creşte cu câteva sute de lei, începând din noul an. Cea mai mare parte a băncilor a calculat o valoare a IRCC de 5,71%, indice ce se va aplica începând din data de 2 ianuarie 2023. Astfel, dobânzile operate din noul an ar putea crește rata unui credit ipotecar și cu 300 de lei.
Banca Națională a României (BNR) prognozează o inflație în creștere, de peste 16%, pe finalul acestui an. Printre factorii care au favorizat creșterea inflației figurează și majorarea costului cu energia.