Sectorul construcțiilor reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai economiei naționale, contribuind semnificativ la dezvoltarea infrastructurii, la crearea de locuri de muncă și la stimularea altor sectoare conexe. Cu toate acestea, în ultimii ani, acest domeniu strategic s-a confruntat cu numeroase provocări.
Reprezentanți de seamă ai sectorului construcțiilor, mediului de afaceri și autorităților publice s-au reunit la Cluj-Napoca, la prima ședință a Patronatului Societăților din Construcții – Filiala Transilvania. Discuțiile s-au concentrat pe provocările acute ale industriei, precum deficitul de forță de muncă, creșterea costurilor materialelor și nevoia urgentă de investiții în infrastructură.
Majoritatea persoanelor din Uniunea Europeană care au ieşit la pensie în 2023 au încetat să mai lucreze şi doar 13% dintre acestea au continuat să lucreze, România fiind la coada clasamentului, cu doar 1,7% dintre pensionari care lucrau şi după pensionare.
Rata de ocupare a forţei de muncă a crescut cu 0,2% în zona euro şi a rămas stabilă în UE, în trimestrul trei din 2024, comparativ cu precedentele trei luni, iar România a fost statul membru UE care a înregistrat cel mai semnificativ declin al ratei de ocupare de la un trimestru la altul,
În timp ce durata vieții profesionale active a angajaților din România este sub media UE, o bună parte dintre pensionari sunt nevoiți să se întoarcă la muncă pentru a face față costurilor ridicate de trai.
România se confruntă cu un deficit alarmant de forță de muncă, iar angajatorii care încearcă să aducă muncitori străini pentru a-și susține activitatea se lovesc de un sistem birocratic rigid și încet.