Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025: crește TVA la 21%, dar cu excepții, iar impozitul pe venit va fi cumulat cu CASS, ceea ce ar duce la o creștere de la 16,5% la 20%.
IT-știi sunt printre cei mai bine plătiți salariați din România. Un salariu mediu net în domeniu este de aproximativ 7.500 de lei pe lună. Iată cu cât ar putea scădea venitul IT-iştior dacă nu ar mai fi scutiţi de impozitul pe venit.
Primarul municipiului Cluj-Napoca dă de pământ cu administrația centrală și susține că autoritățile locale sunt nedreptățite în urma deciziilor financiare dictate de la București. “De la începutul anului, Clujul a pierdut 5 milioane de euro”, spune Boc.
Primarii marilor oraşe se întâlnesc cu ministrul Finanţelor să negocieze bugetele locale pentru acest an. Discuţia vine după ce au reclamat că nu au fost consultaţi de Guvern în legătură cu proiectul. Edilii ceruseră ieri o întâlnire de urgenţă şi cu premierul Viorica Dăncilă. Primarul Clujului, Emil Boc, se află și el la București.
Cota din impozitul pe venit care va reveni bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor în legea bugetului pe 2019 va fi scăzută de la 60%, în prezent, la 45%-50%, diferența urmând să fie alocată pentru echilibrarea bugetelor locale, în condițiile în care decizia echilibrării aparține conducerii Consiliilor Județene.
Opoziţia patronatelor şi a sindicatelor nu a înduplecat guvernul să renunţe sau să amâne modificările ample din Codul fiscal care vor schimba complet de la 1 ianuarie 2018 tabloul fiscal şi de muncă în România.
Revoluţia fiscală promisă de premierul Mihai Tudose, prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, stârneşte nemulţumirea primarilor. Aceştia spun că măsura va duce la scăderea cu până la 30% a bugetelor de investiţii, ceea ce ar fi catastrofal pentru Cluj.