Abordarea ameninţărilor cibernetice în infrastructurile critice, soluţii tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor şi provocările specifice inteligenței artificiale sunt doar câteva din temele abordate la cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, desfășurat la Cluj.
Investițiile în energia regenerabilă, parteneriatele public-private și dezvoltarea economiei cunoașterii pot contribui la creșterea securității cibernetice în energie. „Finanțarea nerambursabilă contribuie semnificativ la securitatea și creșterea eficienței energetice”, spune Oividiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
O serie de proiecte de investiție în sistemul de distribuție inteligentă de energie au fost finalizate de echipa Distribuție Energie Electrică România în urma unei investiții de 208 milioane de lei din bani europeni. „Clujul va beneficia de modernizarea integrală a rețelelor de energie”, spune Mihaela Suciu, director DEER.
Timp de două zile, Cluj-Napoca este capitala cyber security în energie, odată cu deschiderea celei de-a doua ediții a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie. „România are capacitatea și experiența pentru a deveni un jucător important în domeniul energetic la nivel european și mondial”, spune Emil Boc.
Investiție de 56,2 milioane de euro, bani europeni, în infrastructura energetică a României. Secretarul general SGG, Mircea Abrudean, apreciază că prin noul contract semnat, țara noastră va putea combate mai bine efectele schimbărilor climatice.