Deputatul și chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu apreciază că îngrijirile paliative în România reprezintă o urgență a sistemului de sănătate în condițiile în care, potrivit datelor oficiale, aproximativ 90 la sută dintre pacienții care decedează din cauza cancerului și a altor afecțiuni ar avea nevoie de îngrijiri paliative în ultimul an de viață.
Weekendul acesta, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca, va avea loc un cros caritabil. Banii vor ajunge la un centru de îngrijiri paliative pediatrice.
Primăria Cluj-Napoca va sprijini construirea unui centru pentru îngrijiri paliative la Spitalul Clujana. În 2024 ar putea începe și lucrările la Centrul de Prevenire și Tratare a Adicțiilor, a spus primarul Emil Boc.
Povești din centrul paliativ din Cluj-Napoca. Preotul-medic Bogdan Chiorean împărtășește experiențele avute cu pacienții săi, aflați în stadii terminale, cu demență, cancer, Parkinson și alte boli nemiloase.
Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, propune conversia centrelor medicale mici. S-ar putea ocupa de triaj, recuperare și paliație.
În județul Cluj se va realiza un centru de îngrijiri paliative destinat copiilor cu boli incurabile sau în stadiu terminal, însă mai sunt nevoie de fonduri. Mulți copii și-au donat pușculița cu bani pentru construcția acestui spital.
Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca se extinde cu o clădire. În prezent, centrul are doar 40 de paturi, iar 130 de bolnavi de cancer se află pe listele de așteptare.