Direcția de dezvoltare și reformele propuse de „Raportul Draghi” pentru susținerea economiei UE au implicații și asupra mediului academic, cu accent pe inovație și competitivitate. „Avem nevoie de programe care să susțină excelența”, spune rectorul UBB, Daniel David.
După ce s-au umplut ecranele de știri, comentarii și semnale de alarmă, (nu doar italienii, ci) toți românii au/am devenit „specialiști” în alegerile din Italia și alegători versați. Așa să fie? Mă tem că nici pe departe și că există șanse mari ca istoria să se repete și la noi în țară, iar asta începe să fie o știre reală, chiar dacă suntem încă departe de alegerile propriu-zise.
Euro a coborât luni la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape nouă ani faţă de dolar, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) va începe în curând achiziţia de obligaţiuni guvernamentale.
Săptămâna trecută a fost una liniștită pentru leu, volatilitatea lui față de principalele valute fiind una de circa un ban, excepţie făcând dolarul american.
Cursul monedei unice a scăzut în perioada analizată la minimul ultimelor 13 luni, de 4,3847 lei, pe fondul menţinerii unei cereri mai mari de lei, dar şi a zvonurilor conform cărora, BNR ar reduce rezervele minime obligatorii în valută ale băncilor comerciale.
Declaraţiile de la finalul săptămânii trecute ale preşedintelui BCE, Mario Draghi, făcute la Washington, referitoare la implicarea instituţiei pe care o conduce într-un program care să stimuleze deprecierea euro, au avut ca efect scăderi ale monedelor din regiune.
Preşedintele rus Vladimir Putin l-a detronat pe preşedintele american Barack Obama de pe primul loc al clasamentului Forbes 2013 al celor mai puternice persoane din lume, publicat miercuri de revista americană.