Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis zilele trecute că primarii şi consilierii care au trecut la alte partide, ca urmare a aplicării Ordonanţei 55/2014 declarată neconstituţională de CC, nu-şi vor pierde mandatele. Ulterior, deputaţii au respins în plen ordonanţa care a legalizat traseismul aleşilor locali, ca urmare a decizie Curţii Constituţionale, fără însă a-i sancţiona pe cei care au părăsit partidul pe listele căruia au fost aleşi. Cum comentează specialiştii în drept această situaţie?
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis marţi cu privire la situaţia aleşilor locali care şi-au schimbat partidul în baza ordonanţei 55/2014, supranumită "Ordonanţa traseiştilor".
Vor face liberalii plângeri penale împotriva consilierilor locali şi judeţeni care şi-au schimbat partidul?
Curtea Constituţională (CC) a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Efectele acestei ordonanţe rămân însă în vigoare, deci aleşii locali care au migrat nu îşi vor pierde mandatele. Cel puţin deocamdată.
PNL Cluj solicită prefectului judeţului Cluj Gheorghe Vuşcan încetarea mandatelor aleșilor locali care au migrat.
Senatorul liberal Alin Tişe a criticat proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali. Totodată, parlamentarul a cerut DNA să verifice alocările de sume de la Consiliul Judeţean Cluj pentru comune conduse de primari care au trecut la PSD în urma acestei ordonanţe.
Comisiile reunite de Admistraţie şi Juridică a Senatului au decis respingerea Ordonanţei 55/2014, cunoscută ca Ordonanţa traseiştilor. Legea va merge în plenul Senatului cu aviz negativ.
Ordonanţa de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor.