Securitatea cibernetică este o necesitate în domeniul energetic și e nevoie de un efort comun pentru asigurarea securității infrastructurii energetice și a sistemelor informatice. Aceasta a fost concluzia celei de-a doua ediții a „ Forumului de Securitate Cibernetică în Energie”, desfășurat la Cluj.
Timp de două zile, Cluj-Napoca este capitala cyber security în energie, odată cu deschiderea celei de-a doua ediții a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie. „România are capacitatea și experiența pentru a deveni un jucător important în domeniul energetic la nivel european și mondial”, spune Emil Boc.
Ministerul Energiei a încheiat o înțelegere cu compania japoneză Itochu, pentru dezvoltarea hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești. Anterior, comisia de evaluare a Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a respins două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar proiectului.
Schema de compensare-plafonare a prețurilor la energie și gaze naturale se aplică până în aprilie 2025, astfel că prețurilor facturilor nu vor crește, iar românii vor achita aceleași tarife ca în sezonul trecut.
România a devenit cel mai important producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, depășind chiar și Olanda. Rezultatul vine pe fondul exploatării resurselor din Marea Neagră.
Proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești ar putea fi realizat de o asociere franco-japoneză. După o licitație eșuată, procedura pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost reluată.