Economie
Rezervele de gaze ale României, suficiente pentru iarnă. Burduja denunță o campanie de fake news instrumentată de Călin Georgescu.
Ministrul Energiei susține că România dispune de suficiente rezerve de gaze pentru a trece peste iarnă. „Avem aproape 2 miliarde de metri cubi în depozite”, spune Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei, despre rezervele de gaze pentru iarnă: „Avem destul gaz în depozite pentru iarnă”.|Foto: Depositphotos.com
Conform datelor oficiale, România își poate asigura necesarul de gaze naturale pentru iarnă și poate sprijini și Republica Moldova, în limita volumelor disponibile.
CITEȘTE ȘI:
Depozitele de gaz din UE se golesc într-un ritm record. România a rămas fără o treime din cantitățile înmagazinate.
Ministrul Energiei a reclamat o campanie de dezinformare potrivit căreia România ar putea rămâne fără gaze: „Suntem bombardaţi de ştirea că, vezi Doamne, nu mai avem gaz şi rămânem în frig. România are aproape 2 miliarde de metri cubi în depozite, adică avem 2.000 de unităţi stocate, consumăm 20 pe zi”, semnalează Sebastian Burduja prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
„România are la zi aproape 2 miliarde de normal metri cubi în depozite”
„Zilele acestea suntem bombardaţi de ştirea că, vezi Doamne, nu mai avem gaz în depozite şi rămânem în frig. Unii ar continua, probabil, cu asta — «ce bine ne era nouă să putem acum apela la gazul rusesc…» Doar că România are la zi aproape 2 miliarde de normal metri cubi în depozite, la un consum zilnic de până în 40 de milioane de normal metri cubi, pe care îl acoperim din ceea ce producem în timpul sezonului rece (20-25 milioane normal metri cubi) şi din ceea ce extragem din depozite (diferenţa până la acoperirea consumului, deci maxim 20 de milioane de normal metri cubi, deşi capacitatea maximă de extragere este de până la 35 de milioane de normal metri cubi)”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Din primăvară, România va continua să-și refacă stocurile de gaze. În plus, România are gaz „mai mult decât necesarul în depozite”.
„În martie, ne aşteptăm la un consum total de 300 de milioane de normal metri cubi. După care începe ciclul de injecţie şi începem iar să stocăm cantităţi pentru iarna următoare. Deci avem cam jumătate de miliard de normal metri cubi de gaz mai mult decât necesarul în depozite”, a adăugat Sebastian Burduja.
Georgescu, acuzat de răspândirea unor știri false
În acest sens, ministrul Energiei a combătut știrile false instrumentate de „un fost candidat la prezidențiale”.
„Un fost candidat la prezidențiale, acum câteva zile, a declarat că România «spală bani europeni» și vinde gaze ieftine în Republica Moldova și le importă apoi mai scump din Ucraina.
CITEȘTE ȘI:
Călin Georgescu habar nu are că E.On România nu extrage gaze în România: „Gazele noastre vor veni din Ungaria. Sunt gazele noastre”
O asemenea inepție nu mă așteptam să aud, nici măcar de la cel care crede că centralele eoliene nu produc energie electrică, că omul nu a ajuns niciodată pe Lună sau că «șansa României este înțelepciunea rusească» Pur și simplu nu există nicio bază reală care să susțină afirmația importului de gaze scumpe din Ucraina”, a explicat ministrul Sebastian Burduja.
Astfel, exporturile de gaze către Republica Moldova sunt realizate de furnizorii privați care vând gazele guvernului de la Chișinău în condiții de piață.
CITEȘTE ȘI:
Exporturile de gaze naturale în Republica Moldova, realizate pe baze comerciale. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Trecem iarna cu gaz românesc”.
„Da, România (de fapt, furnizori privați) exportă gaze în Republica Moldova, cam 5 milioane de normal metri cubi în ultimele zile, ceea ce îi ajută pe frații noștri de peste Prut, care au cumpărat acest gaz în condiții de piață și - repet - de la companii private! Tot companii private importă via Bulgaria cantități similare de gaz, deci nu ne afectează capacitatea de a ne acoperi consumul național! Doar că unii aleg să ignore că România are gaz și preferă să bea gaz, adică să mintă de îngheață apele”, a notat Burduja.
Anul trecut, România a devenit cel mai mare producător de gaz din UE.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: