România deschide topul european la mortalitate infantilă. Din cauza accesului precar la servicii medicale și a vulnerabilității induse de sărăcie, anul trecut, peste 630 de decese la copii sub cinci ani au fost raportate în mediul rural.
România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate.
Rata mortalității infantile a urcat din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior. Potrivit Salvați Copiii, această rată vine pe fondul unei prăbușiri a natalității.
Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și numărul îngrijorător de mare al deceselor înregistrate la naștere ar trebui să reprezinte un grav semnal de alarmă pentru autoritățile din România și un îndemn la acțiune, crede chirurgul și deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu.
Discrepanță majoră între județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, Sălaj – 8,9 la mia de copii născuți vii, față de Cluj, unde rata mortalității infantile a fost, în 2021, de 3,9 la mie.
A doua cauză de mortalitate la copii sub 4 ani o reprezintă bolile aparatului respirator. România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană: 5,6 la mia de copii născuți vii (față de 3,3 - media europeană), fiind urmată de Bulgaria și Slovacia.
Pe parcursul a patru ani, în județul Cluj au murit 131 de copii cu vârsta până în 1 an. Vezi evoluția cazurilor de mortalitate infantilă și măsurile luate de autorități. Toate gravidele ar trebui să le știe pentru a-și putea proteja bebelușul.
Record negru. România a înregistrat cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană. Avem județe în care rata este de trei ori peste media europeană. În Cluj, aproape 5 copii născuți vii la o mie au murit.