Situație îngrijorătoare în sistemul medical românesc. Programele publice de promovare a sănătății sunt subfinanțate și slab dezvoltate, iar evaluarea riscului oncologic în asistența medicală primară este insuficientă, din cauza numărului mic de consultații preventive.
În fiecare zi, oameni care se luptă cu cancerul pornesc pe un drum lung și dificil pentru a primi tratamentele vitale. Pe lângă provocările medicale și emoționale, aceștia trebuie să înfrunte și costurile ridicate ale cazării într-un oraș mare, cum este Cluj-Napoca. Pentru mulți, această povară financiară devine un obstacol greu de depășit.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca are în derulare 101 proiecte cu o valoare de 56,8 milioane de euro, iar anul trecut UMF Cluj și-a consolidat poziția ca instituție de referință în învățământul medical.
Spitalele din România se confruntă cu o criză acută de personal medical. Multe unități nu mai reușesc să asigure liniile de gardă esențiale pentru urgențe.
Situație critică pentru un pacient diagnosticat cu cancer colorectal. Curtea de Apel Cluj a respins accesul acestuia la compensarea unui tratament oncologic de 11.000 de lei pe lună.
Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) folosit în sistemul medical este nefuncţional, iar medicii de familie din Cluj reclamă afectarea serviciilor oferite pacienţilor.