Marile reţele comerciale din România resping măsurile de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază în condițiile în care intervenţiile de acest gen produc „dezechilibre pe termen lung”.
Să mănânci sănătos a ajuns să fie mai scump decât era în urmă cu 5 ani, înainte de pandemie. Prețurile la alimente au crescut enorm în ultimii ani, în top fiind peștele, uleiul de măsline și fructele.
Rata inflației a ajuns la 4.94%, de la 5,12% în luna mai, conform Institutului Național pentru Statistică. Această scădere a ratei s-a produs deși au crescut prețurile mărfurilor alimentare cu 1,10%, cele nealimentare cu 6,28%, iar serviciile cu 8,81%.
Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării, iar procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească produse care nu au grad mare de perisabilitate va fi simplificată.
Măsura privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită cu încă 60 de zile, însă lista la produse agricole şi alimentare va fi restrânsă.