Premierul Victor Ponta a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere de punere a în aplicare a unei decizii judecătoreşti în cazul Rompetrol-Rafinare, a decis Curtea de Apel Constanţa.
Compania Rompetrol SA a înregistrat, în 28 mai, pe rolul Tribunalului Bucureşti, o cerere prin care solicită intrarea în insolvenţă. Solicitarea companiei urmează să fie analizată de judecătorii de la Tribunalul Capitalei în 8 iunie.
Curtea de Apel Bucureşti a amânat marţi, pentru 7 octombrie, decizia definitivă în dosarul Rompetrol, în care 12 persoane sunt acuzate de mai multe infracţiuni, printre care manipularea pieţei de capital, complicitate la delapidare şi la spălare de bani.
Acciza pentru benzină și motorină va crește cu 7 eurocenți de la 1 aprilie, ceea ce va duce la o scumpire a carburanților de circa 40 de bani, după cum estimează operatorii din sector.
Prim-Vicepreședintele PDL, Andreea Paul, atrage atenția asupra faptului că guvernul Ponta ignoră orice avertisment al Curții Constituționale și continuă “marșul ilegalităților guvernamentale”.
Rompetrol nu mai este dispusă să plătească cei 200 de milioane de dolari promişi de compania petrolieră contra celor 26,69%, acum că Hotărârea de Guvern privind memorandumul cu compania petrolieră a fost aprobată. Gabriel Dumitrascu, director de privatizare în cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat că este necesară o procedură de privatizare, la care să participe cine doreşte.
Miercuri 23 ianuarie, Guvernul Ponta a aprobat „Hotărârea de Guvern pentru aprobarea tranzacţiei convenite prin Memorandumul de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013” prin care compania deţinută de statul kazah este iertată de o datorie de jumătate de miliard de dolari.