Răscoala de la Bobâlna: au trecut 585 de ani de când nobilii, secuii și sașii au încheiat o „uniune frățească”, la 16 septembrie 1437.
Festivalul „Săptămâna Haferland” debutează astăzi, 31 iulie, fiind prima ediție online.
Bistriţa, una dintre vechile cetăţi medievale din Transilvania, va găzdui în perioada 20-22 septembrie cea de-a 29-a întâlnire a saşilor de pretutindeni, la care sunt aşteptaţi aproximativ 1.500 de etnici germani din ţară şi din străinătate.
Clujenii pasionați de istorie și cultură vor avea ocazia să cunoască o parte din secretele seculare ale Clujului cu prilejul unei experiențe inedite.
Poveştile, obiceiurile şi istoria saşilor transilvăneni au prins din nou viaţă, vineri, în curtea interioară a Muzeului Brukenthal, odată cu lansarea a două cărţi care au avut ca subiect saşii din Transilvania.
Scriitoarea Ruxandra Hurezean, unul dintre cei mai cunoscuți autori clujeni de reportaje, a lansat joi, în prezența publicului Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, două volume dedicate unei comunităţi pe cale de dispariţie din Transilvania: saşii.
Centrul Cultural Petre Ţuţea invită clujenii să participe, în perioada 24-28 februarie 2015, la o manifestare culturală în cadrul căreia este promovată tradiția săsescă a fasching-ului, în forma sa medievală, ca parte a patrimoniului cultural comun. săsească
Președintele Klaus Iohannis a participat la slujba de comemorare a celor 70.000 de sași și șvabi care au fost deportați în urmă cu 70 de ani din România în lagăre de muncă forțată din Uniunea Sovietică.